Tšatnide ehk vürtsmooside maailm on avastamist väärt.
Hapukaid vilju koos vürtside ja veiniäädikaga kokku keetes on tulemuseks magusvürtsine
keedis, mille õige võlu tuleb välja alles peale paarikuist seismist, et maitsed
ühtlustuksid, ning mis sobib imehästi juustudele ja lihale särtsu andma. Ploomi
loomupärane hapukus annab tšatnile eriti mõnusa maitse ja uus lemmik on selle ploomidest keedetud vürtsmoosi näol meil leitud. Tasub kindlasti äraproovimist.
1 kg ploome, kivi eemaldatud, tükeldatuna
3 keskmise suurusega sibulat
Ca 100 g kuivatatud jõhvikaid, veidi peenemaks tükeldatuna
1 sl riivitud värsket ingeverit
1 sl sinepiseemneid
1 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl jahvatatud paprikat
1 sl cayenne´i pipart
5 dl punase veini äädikat (sobib ka palsamiveiniäädikas)
500 g muscovado suhkrut
Tõsta kõik koostisained välja arvatud suhkur, suurde potti
ning sega. Lase keskmisel kuumusel keema tõusta ning keeda kaanega kaetult
umbes 10 minutit, kuni ploomid on pehmed. Lisa suhkur ja paar teelusikatäit
soola ning sega. Keeda vaiksel tulel ilma kaaneta 20-30 minutit aeg-ajalt
segades, kuni tšatni on veidi paksenenud.
ning sega. Lase keskmisel kuumusel keema tõusta ning keeda kaanega kaetult
umbes 10 minutit, kuni ploomid on pehmed. Lisa suhkur ja paar teelusikatäit
soola ning sega. Keeda vaiksel tulel ilma kaaneta 20-30 minutit aeg-ajalt
segades, kuni tšatni on veidi paksenenud.
Tõsta tšatni steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Enne
tarvitamist lase vähemal 2 nädalat seista, siis maitsed ühtlustuvad. Säilita
jahedas.
Retsept ilmus 2013. aasta septembrikuises ajakirjas Mari.
Vasta