Esikaane staar. Maroko baklažaanihautis

Esileht / Määramata / Esikaane staar. Maroko baklažaanihautis

Äsjailmunud ajakirja Toit ja Trend esikaanel ilutseb üks värvikirev salat. Salat on Maroko baklažaanisalat, mille kohta võin etteruttavalt ainult kiidusõnu lausuda. Olen juba päris mitu korda seda teinud.
Aga alustada soovisin hoopis sellest, et natuke nagu uhke tunne on ka. See on esimene kord, kui minu foto on ajakirja esikaanel. Tuleb tunnistada, et see on küll väike asi inimkonna jaoks, aga suur asi väikese inimese jaoks. Eriti arvestades seda, et senini pean ennast foto teemal algajaks ja õppida oleks küll ja veel. Seega tundub selline esikaanestaariks saanud pilt küll avansilisena algajale fotograafile, aga rõõmu see ei vähenda sugugi.

Rääkides aga sellest salatist, siis inspiratsiooni sain selle valmistamiseks Maroko toitude kokaraamatust. Nagu sellele kandile omane, on Maroko toitude puhul üldiseks iseloomuks magus vürtsikus ning samas ka tervislikkus – palju erinevaid köögivilju. See soe salat on oma iseloomult pigem lihtne. Natuke koorimist ja lõikumist ettevalmistamise faasis, siis pannil kõik kokku hautada ja maitsev soe salat ongi valmis. Paku kas iseseisva toiduna või mõnele lihasemale roale seltsiliseks. Hästi maitseb mõlemal puhul. Marokopärane soe salat on köögiviljasõprade või ka taimetotlaste jaoks tõeline maiuspala.

2 keskmise suurusega baklažaani
3 tomatit või 1 purk purustatud tomateid
2 küüslauguküünt, hakituna
1 tl jahvatatud paprikat
½ tl jahvatatud vürtsköömneid
Näpuotsaga cayenne´i pipart
Peotäis hakitud värsket koriandrit
Poole sidruni mahl
Oliiviõli
Soola, suhkrut/mett ja pipart
Eemalda köögviljakoorijaga baklažaanilt koor. Põnevama tulemuse jaoks võid koore eemaldada osaliselt, nii et tekivad pikkupidid triibud koorega ja kooreta aladest. Lõika baklažaanist ca 1 cm paksused kettad ning piserda neid soolaga. Lase seista ca 20 minutit, kuivata baklažaani pind köögipaberiga. Tee tomatitele terava noaga ristlõige ning kasta siis nad veidikeseks keevasse vette. Koori tomatid. Tükelda tomatid ning eemalda vedel seemneosa. Kuumuta pannil oliiviõli ning prae baklažaanitükid kuldpruuniks. Tõsta taldrikule. Lisa pannile õli ning keskmisel kuumusel kuumuta läbi küüslauk, lisa tükeldatud tomatid ning paprikapulber, vürtsköömned ning cayenne´i pipar. Tõsta kuumust, lisa baklažaan ning lase keema tõusta. Võid kahvliga kergelt veel tomati- ja baklažaanitükke väiksemaks muljuda. Küpseta vaiksel kuumusel, kuni vedelik on suuremalt jaolt kokku keenud. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Pigista sisse sidrunimahla ning serveeri värskelt hakitud koriandriga. Serveeri soojalt koos valge leivaga (nt lavaššiga).

Retsept ilmus Toit ja Trend ajakirja 2013. aasta sügisnumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.