Tkemali on pärit Gruusiast ning sobib sarnaselt adžikale erinevate toitude maitsestamiseks. Tkemali on oma olemuselt hapuka alatooniga kaste, kus haput maitset annavad kas ploomid või ka alõtšad. Tkemaliga saab maitsestada liha, suppe, kastmeid, samuti sobib ta hästi marinaadi maitsestama või ka iseseisva määrdena kasutada. Maitsebukett on Gruusia köögile iseloomulikult võrratult ürdine ja krepsakalt terav.
Valmis hoidise kogus 0,5 l
Vaja läheb:
0,5 kg keskmise suurusega hapumaid poolvalmis ploome (või alõtšasid)
2 dl vett
2 spl sidrunimahla
2 spl oliiviõli
1 spl punase veini äädikat
4 küüslauguküünt
1 tl soola
1/2 tl tšillipipra helbeid või jahvatatud punast pipart
0,25 tl jahvatatud musta pipart
0,25 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 spl värskelt hakitud tilli
2 spl värskelt hakitud koriandrit
1 tl suhkrut
Aseta ploomid kuuma vette pooleks minutiks, lase jahtuda ning koori. Eemalda kivi.
Tükelda kooritud ploomid ning aseta potti. Lisa ka vesi, sidrunimahl, oliiviõli, veiniäädikas, hakitud küüslauk, sool, pipar, tšillihelbed ning vürtsköömned. Hauta umbes 10 minutit kuni ploomid on pehmed ning püreeri kogu mass kas saumikseriga või köögikombainis.
Lisa püreestatud massile hakitud ürdid. Hauta veel umbes 5 minutit. Maitsesta lõplikult ning vajadusel lisa haput-magusat-soolast-teravat maitset.
Jaota steriliseeritud purkidesse ning sule õhukindlalt. Pikemaks säilitamiseks kuumuta purke kuumaveevannis 10 minutit.
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta juulikuises numbris
Vasta