Õrnõhuline klassika ehk Brita kook rabarberiga

Esileht / Määramata / Õrnõhuline klassika ehk Brita kook rabarberiga

Brita kook on üks aegumatu klassika. Selline mõnus õhuline ja kerge kook, mis on alati külaliste lemmik. Traditsiooniline variant on pigem maasikate/vaarikatega, kuid tegelikult maitseb õhuline beseekihiga kook hapuka rabarberikreemiga ka imeliselt hästi. Minule meeldib veel kreemile veidi krehvtisust lisada tibakese ingveriga.

Retsepti leiab mitmelt poolt, mina olen kasutanud baasretseptina SEDA varianti.
Brita koogi põhiretsept koosneb kahes osas valmistatavast tainast (mis laotatakse üksteise peale) ning tainakihtide vahele pandavast kreemist. Mina panen suhkrut veidi vähem ning põhja tegemise jaoks piisab täiesti ka ainult 3 munakollasest (see + 1 muna jääb minu retseptis panemata)
Taina alumise kihi jaoks on vaja:
3 munakollast
150 ml suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 gr võid
100 ml piima
250 ml jahu
Vahusta munakollased suhkruga, lisa vahustatud munakollastele piim ja sulatatud (ning veidi maha jahutatud) või. Sega läbi. Lisa jahule küpsetuspulber ja vaniljesuhkur ning sega kuivained muna-piima-või segu sisse.
Laota tainas ühtasel kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peale.
Beseekihi jaoks on vaja:
3 munavalget
150 ml suhkrut
0,5 tl soola
mandlilaaste
Vahusta munavalgeid koos soolaga kerge vahu tekkimiseni, lisa suhkur ja vahusta edasi kuni tiheda paksu vahu tekkimiseni.
Laota beseekiht eelnevalt ahjuplaadile laotatud tainakihi peale. Poolele plaaditäilele saputa peale ka mandlilaaste, sellest moodustub hiljem koogi ülemine kiht.
Küpseta 180 kraadi juures ca 15-20 minutit.
Võta ahjust ja lase veidi jahtuda.
Siis lõika plaadikook keskelt pooleks nii:


Valmista kreem, mille jaoks läheb vaja:
2 dl rabarberimoosi (ca 0,5 kg rabarbereid + vähemalt 2 dl suhkrut. magusasõbrad võivad ka rohkem panna, kuna rabarberi hapusus “sööb” magusa maitse ära) *
2 dl vahukoort
2 dl kohupiimakreemi vanilliga
0,5 tl jahvatatud ingverit (võid ka ära jätta)
Vahusta vahukoor, sega hulka kohupiim ja rabarberimoos ning ingver.
Määri rabarberikreem poolele ahjuplaaditäiele küpsetatud põhjale (ilma mandliteta poolele) ja tõsta teine pool koogipõhjast sinna peale nii:


Jäta veidikeseks kook tahenema, et kreem imenduks.
Mina pakkusin juurde maasika, mündi, vanillisuhkru, laimimahla ja tibakese vahtrasiirupiga tehtud salsat.

* kuna rabarberimoos kipub olema liialt vedel, mis muudab kogu vahekreemi liiga pehmeks, tuleks kasutada üht järgnevatest võimalustest:
– kurna rabarberimoosi enne vahukoore ja kohupiima sisse segamist umbes veerand tundi sõelal, et liigne vedelik eralduks
– keeda rabarberimoosi sisse keetmise lõpul 1 spl veega segatud tärklist, et moodustuks kissell ja sega siis kissell kohupiima-vahukoorega
– sega kreemi sisse ca 1,5 spl želatiini (eelnevalt väheses külmas vees paisutatud ja siis ettevaatlikult madalal kuumusel lahustatud). Viimasel juhul peaks kreem olema enne põhjale määrimist vähemalt tund aega külmkapis, et ta hakkaks veidi tahenema. Enne põhjale määrimist sega kreem hoolega läbi, et vältida tükkide tekkimist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.