Tomatikaste

Esileht / Määramata / Tomatikaste

Tomatikaste on köögis täiesti asendamatu. Keedan vahel kohe suurema laari valmis, siis on hea võtta ja erinevaid toite valmistada. Tegu ise on lihtne, tulemus täiesti universaalne ja väikest pingutust väärt. Ja kui palju imemaitsvaid toite siit tuleneb, alates pastakastmest kuni minu ühe lemmiku, Melanzane alla Parmigiana’ni välja.


Tomatikastme retsepti on taaskord pärit minu itaalia-teemalisest lemmikraamatust.
Vaja läheb järgmiseid aineid:
3 spl kvaliteetset oliiviõli
2 küüslauguküünt
1 suur purk või 2 väikest kooritud terveid või tükeldatud tomateid konservina (mina eelistan Annalisa või teisi Itaalia päritolu konserve. suvisel ajal kasuta hoopis värskeid hakitud tomateid ja võid need hiljem püreeks lasta, kui tomatitükid ei meeldi)
soola ja värskelt jahvatatud pipart
peotäis värskeid basiilikulehti
soovi korral ka 1 keskmine hakitud sibul
Kuumuta õli keskmisel kuumusel, lisa hakitud küüslauk ning hauta umbes 3 minutit (siin lisa mina ka veidi hakitud sibulat koos küüslauguga). Lisa tomatikonserv koos tomatite mahlaga (või hakitud värsked tomatid) ning maitsesta soola-pipraga. Tõsta veidi kuumust, lase kastmel keema tõusta ning keeda kogu tomatikaste kokku (umbes 5 minutit). Alanda kuumust ja lase kastmel podisega veel ca 30 minutit. Lisa basiilikulehed ja keeda veel veidi aega.
Originaalretsept ette ei näe, kuid mina lisan sageli ka veidi suhkrut ja siis lasen kogu kastme sauseguriga ühtlaseks (seda oma pirtsakast lapse pärast, kes tomatitükkide pärast on võimeline toitu mitte sööma).
Igal juhul on tulemuseks väga mõnusa maitsega ja ülimalt universaalne kaste, mis muudab toidutegemise oluliselt lihtsamaks (kui midagi muud teha ei viitsi, siis tuleb lihtsalt keeta pasta, lisada seesama tomatikaste, peale parmesani ja väga maitsev toit ongi valmis).

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.