Karlssoni lihapallid

Esileht / Määramata / Karlssoni lihapallid

Lastele mõeldud toitude puhul pean esmalt alustama sellest, et minu keskmine poja on väga-väga valiv toitude suhtes. Suuremat osa toiduainetest ta lihtsalt ei söö ja, uskuge, asi pole mitte selles, et talle poleks erinevaid maitseid proovida antud. Ta oli lasteaias võimeline terve päeva söömata olema, sest pakutavad toidud lihtsalt ei maitsenud talle. Lühidalt – ma olen igasuguseid nippe välja mõelnud, et lisaks kartulile, pannkoogile ja võileivale (umbes selline on loetelu asjadest, mida ta sööb) saaks laps ka täisväärtuslikku ja vaheldusrikast toitu.

Seepärast lisandusid meie menüüsse ka lihapallid (muul kujul paraku liha ei sööda), mida nimetame ka Karlssoni lihapalliks, et kindlustada positiivne eelhäälestus sellele toidule.
Peale erinevaid katsetusi (mis lõppesid jälle hinnanguga “mulle ei maitse”), on jäänud sõelale selline koostis:
1 pakk Rannamõisa hakitud kalkuni kintsuliha (sobivad ka muud hakklihad nt vasikas või veise delikatess või ka segu, kalkuniga jääb samas tulemus väga mõnus mahlane. Teisalt pettusin väga Stockmanni kalkuni hakklihas, oli väga imeliku kõrvalmaitsega ja meie seda süüa ei suutnud),
ca 100 grammi riivitud mozzarella juustu,
1 sibul,
2-3 spl ketšupit,
2 viilu (ciabatta) saia,
1 muna,
peeneks hakitud tilli,
soola,
liha üld- või hakkliha maitseainet,
pipart,
1 dl vett.
Sibula hakin ülipeeneks (jälle üks poja veidrus, ta ei salli tükke toidu sees), saia peenestan purustajas. Lisan hakklihale muna, purustatud saia, sibula, ketšupi, maitseained, veidi vett, riivitud juustu ja segan kõik tainaks.
Märja käega veeretan parajad pallid. Kui liha käe külge hakkab, tuleb käsi uuesti külma veega märjaks teha.
Lihapalle võib teha nii ahjus kui pannil.
Ahju panekuks laota lihapallid paberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures ca 10-15 minutit ehk kuni pallid on ilusti küpsed ja veidi pruunistunud.
Pannil tehes panen esmalt pannile korraliku törtsu võid ja lisan õli. Lasen rasvaine kuumaks ning asetan lihapallid pannile keskmisele kuumusele. Lasen küpseda, vahepeal keeran ja liigutan palle, et nad kinni ei jääks. Küpsetan, kuni lihapallid on kenasti kuldpruuni värvuse omandanud.
Kastme jaoks võib samasse praadimisrasva puistata 1 spl jahu, lasta sel veidi pruunistuda, kallata peale piim võib kohvikoor ning lasta kastmel veidi pakseneda.
Sobib väga hästi ka tomatikastmega, mille retsetpi leiad SIIT

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.