Tuunikala pasta tibakese kaneeliga

Esileht / Määramata / Tuunikala pasta tibakese kaneeliga

Ühel päeval kargas mulle pähe, et pole ammu ise pastat söönud. Vanemale pojale olen tema lemmikuid head rammusat singipastat või vana head klassikut bologneset ikka tellimise peale kokku lappinud, aga ei kumbki nendest kuulu mu isiklike lemmikute hulka. Tundus, et on aeg teha pasta, mis endale ka hinge järele. Mulle meeldivad eelkõige tomatise vürtsise kastmega mereliste lisanditega pastad või siis lihased pikalt haudunud raguud. See konkreetne pasta on võitnud mu südame hästi mõnusa maitsekooslusega – kaneel on kui kirss tordil basiiliku värskuse, tuunikala lihasuse ja tšillipipra särtsakuse kõrval.


Pärit on retsept “Cook with Jamie” raamatust, mis on Jamie raamatutest minu lemmik. Kusjuures pasta on omakorda Jamie naise Jools’i lemmik ja seda valmistavat mees naisele laupäeva õhtuti (vähemalt nii raamatu autor ise väidab. Väidab ka seda, et naine on iga kord sillas sellest pastast).

Pasta valmistamise jaoks on vaja (see ports andis välja 2 pirakat portsu põhiroaks):
200-300 grammi penne pastat (eelista alati Itaalia päritolu pastat nt Barilla)
1 suurem sibul
1 purk head tuunikala (suuri tükke oliiviõlis. jällegi võiks eelistada Itaalia oma ja mitte kõige odavamat, veega variant ei ole ka kindlasti hea)
1 400-grammine purk tomateid omas mahlas (nt Annalisa vm Itaalia päritolu)
1 punane tšilli
0,5 tl kaneeli
korralik punt värsket basiilikut
(mere)soola, musta pipart, 1 sidruni mahl ja koor, parmesani, oliiviõli.
Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sinna hakitud sibul, peeneks hakitud tšillipipar, kaneel ja basiilikutükid (osa basiilikust jäta alles, et lõpupoole lisada). Kuumuta keskmisel kuumusel mõned minutid et sibul klaasjaks muutuks ja maitsed ilusti õli sees intensiivistuksid (ca 5 minutit), keera kuumust juurde ja lisa tomatikonserv ja tuunikala. Maitsesta soolaga. Tomatikonservi suuremad tükid litsu kahvli või lusikaga väiksemaks.Kui kaste keema tõuseb, alanda kuumust ja lase podiseda ca 20 minutit. Maitsestamiseks lisa pipart ja vajadusel veel soola.
Kastme valmistamise ajal aja keema vesi, maitsesta soolaga (pasta keeduvesi peaks olema Vahemere soolasusega), pane sinna keema penned ja keeda ca 1 minut vähem, kui pakile märgitud. Kui kurnad pastat, siis jäta osa pastakeedu vett alles, sellega saad timmida kastme paksust vajadusel parajamaks (kui kaste on liialt kokku keenud).
Kalla pasta tomati-tuunikala kastme sisse, sega, lisa värskeid basiilikulehti, sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort (kuna kaste on ise ka piisavalt happeline, võid sidrunimahla peale pigistamise ka igaühe enda teha jätta. muidu võib kogutulemus liiga hapuks minna).
Aseta taldrikule, riivi peale värsket parmesani.
Ja siis tuleb nautimise aeg! Soovitavalt hea veiniga, nagu meie seda tegime 😉
Veinivaliku puhul soovitaks vältida siia juurde väga tugevaid tammiseid punaseid, pigem sobib särtsakas ja värske valge või ka marjane kerge punane vein.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.