Karamellise küüslauguga kitsejuustu pirukas

Esileht / Määramata / Karamellise küüslauguga kitsejuustu pirukas

Idee ja inspiratsioon selle piruka osas minu uuest lemmikust Yotam Ottolenghi “Plenty” raamatust, mille ametlik ilmumisaeg on 5. mai 2010. Nii et peaaegu et link tulevikku.
Täna, peamiselt väikesest igavusest tingituna ja kuna kõik vajalikud ained olid kodus olemas, otsustasin proovida. Ja ei kahetse. Kaugel sellest 🙂 Magusa nüansiga rikkalik küüslauk, kitsejuust ja maitseürdid joonistavad välja vägagi muljetavaldava koosluse. Suurepärane vaheldus tavapärastele köögivili-juust-muna-koor-(liha) pirukatele, mis ka ju hääd, aga valdavalt jääb vauuu! efekt olemata-tulemata.

Veidike muudatusi viisin sisse – lehttaina asendasin maalähedasema ja tervislikuma graham jahust põhjaga ning kahe erineva kitsejuustu asemel kasutasin kitsejuustu ja fetajuustu.
Vaja läheb põhja jaoks:
3 dl jahu (mina panin pooleks nisu- ja grahamjahu)
100 gr toasooja võid
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
veidi vett taina konsistentsi parajaks timmimiseks
Täidis:
3 pead küüslauguküüsi, kooritud
oliiviõli
1 spl (pruuni) suhkrut
100 grammi fetajuustu
200 grammi kitsejuustu
1 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl hakitud värsket rosmariini
2 muna
200 ml vahu- või kohvikoort
200 ml vett
balsamiäädikat
soola ja pipart.
Esmalt sega tainaained ning vormi pall. Lase veidi aega külmas taheneda ja vajuta siis tainas küpsetusvormi põhja ja külgedele. Küpseta ca 200 kraadises ahjus kümmekond minutit, et tainas oleks kergelt läbi küpsenud. Minul on selliste küpsetamiste jaoks oma nipp – fooliumile asetatud herneste vm vajutuse asemel panen raskuseks hoopis lameda põhjaga metallkausi, mis suuruselt sobib hästi küpsetusvormile. Põhja küpsemise ajal valmista ette karamellised küüslaugud.


Pane kooritud küüslauguküüned pannile või potti ning kalla peale vesi nii, et küüslaugud oleksid kaetud. Keeda umbes 5 minutit, siis kalla vesi ära.
Pane küüslaugud tagasi pannile ning lisa tubli supilusikatäis oliiviõli. Friteeri küüslaukusid paar minutit. Lisa 1 spl balsamiäädikat ja ca 200 ml vett ning lase podiseda umbes 10 minutit. Siis lisa rosmariin ja tüümian, suhkur ja ca 1/2 tl soola. Hauta veel kümmekond minutit, kuni vedelik on suuremalt jaolt aurustunud ning moodustunud on paks karamelline siirup.
Riivi või murenda mõlemad juustud.
Klopi munad lahti, lisa koor ja maitsesta segu soola-pipraga.
Võta eelküpsetatud tainas, aseta sinna peale kitse- ja fetajuustud. Sinna peale laota karamelliseeritud küüslaugud ning kõige peale kalla muna-koore segu. Küpseta 160 kraadi juures, kuni pirukas on kergelt pealt pruunistunud.
Söö soojalt koos värske salatiga. Super!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.