Shish kabob. Või siis šašlõkk.

Esileht / Määramata / Shish kabob. Või siis šašlõkk.

Ei leidu vist ühtegi eestlast, kes poleks suve saabudes takerdunud šašlõkivarrastesse. Shish kabob on varda otsas küpsetatud liha nimetus tema päritolumaal ehk Türgis. Esimesed viited sel moel küpsetatud lihale pärinevad muide juba Ottomani impeeriumi aegsetest pärsiakeelsetest tekstidest.
Lisaks erinevatele lihadele pannakse varda otsa ka erinevaid juur- ja aedvilju.
Mina olen juba ammu loobunud liha äädikas leotamisest (äädikal see paha omadus, et tõmbab liha kuivaks). Lihtsalt ja kiiresti on võimalik valmistada oluliselt paremaid marinaade liha grillimise jaoks. Üks neist, hästi mahe ja mõnus, on toodud siin.

Retsept pärineb Bevely le Blanci “Mezze” raamatust. Lihaks oli tallekael (vabandust kõikide hellahingeliste ees), varrastele sai lisatud veel kollast paprikat, kirsstomateid ja sibulasektoreid.
Marinaadi jaoks läks vaja järgmiseid aineid:
2 spl piima
2 spl oliiviõli
2 spl tomatipastat
1 sibul peeneks hakitud
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
soola ja pipart maitse järgi (need lisan vahetult enne grillimist)
sidrunit valmis lihale pealepiserdamiseks.
Toodud kogusest jätkub ca 500-700 gr liha marineerimiseks ja kasutada võib erinevaid lihasid.
Segasin kõik marinaadi ained (tegin seekord purustajas). Liha lõikasin väikesteks tükkideks, asetasin marinaadi, segasin ja pigistasin marinaadi kätega liha sisse (annab kõige parema tulemuse, kui korra kättpidi liha sees ära käia). Nüüd tuleks lasta paar tundi lihal marinaadis seista. Samasse marinaadi pane ka meelepärased juurikad vm.
Torka liha koos aedviljadega varraste otsa. Määri grillrest õliga. Grilli vardaid neid pidevalt keerates ca kümmekond minutit (võid küpsusastet kontrollida, lõigates mõne tüki lahti, et veenduda läbiküpsemises).
Kerge hapuka nüansi lisamiseks pigista valmis lihale sidrunimahla peale.
Juurde serveeri pitaleiba või lavašši (ka need võid grilli peal soojaks lasta), tzatziki kastet, värsket salatit jm meelepärast.
Olen üsna kindel, et sellisel moel marineeritud liha teeb pika puuga äädikasele marinaadile ära.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.