Krõbeda martsipanikattega rabarberikook

Esileht / Määramata / Krõbeda martsipanikattega rabarberikook

Nagu SELLES crumble’i postituses mainisin, siis kavatsen sel hooajal veidi katsetada rabarber-martsipan kooslustega.

Seekord sai siis proovitud krõbeda, veidi tosca-katet meenutava martsipani purukattega, mis imehästi sobib mahlase hapuka rabarberitäidisega. Kokku kõlas kõik väga suurepäraselt ja maitses kogu 7-liikmelisele testgrupile väga hästi. Vanem poja teatas isegi, et see on nüüdsest ta lemmikkook (seni oli tema teadliku elu ainus suur koogikiindumus SEE sidrunikook)

Koogitegu nägi välja nii: põhja jaoks vajutasin küpsetusvormi põhja ja äärtele ca 300 grammi tavalist muretainast, mille eelnevalt kergelt eelküpsetasin (nii et tainas tõmbub kuivemaks, aga ei pruunistu). Igaks juhuks abiks veel muretaina kuldretsept, mida ise kasutan ehk 3 osa jahu (300 gr või 150 gr), 2 osa võid (200 gr või 100 gr) ja 1 osa suhkrut (100 gr või 50 gr) + 1 munakollane. Haki külm või jahu ja suhkru hulka, lisa munakollane ning vajuta kõik kokku palliks. Tainapall aseta külma umbes pooleks tunniks ning laota siis küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ja äärtele

Täidise jaoks läheb vaja:
4-5 rabarberivart
1 spl sidrunimahla
1,5-2 dl suhkrut
1 spl tärklist või jahu (et kuivaine tõmbaks veidi enda sisse rabarberist eralduvat mahla). Võid omal riskil ka kuivaine lisamata jätta, täidis jääb siis oluliselt vedelam, mis ei ole üldse halb, aga ilusaid tükke on veidi keerulisem kätte saada.
Koori rabarberid ja tükelda. Sega rabarberitükkide hulka kõik täidise koostisained ja kalla täidis eelküpsetatud põhjale.

Krõbeda katte jaoks läheb vaja:
100 gr mandlimartsipani
100 gr võid
1 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut
Sega kausis jahu, vaniljesuhkur, sool ja suhkur. Lisa tükeldatud või ja tükeldatud martsipan ning sega kõik kas köögikombainis kokku ühtlase puru moodustumiseni või vajuta näppude vahel puru valmis.
Puista puru täidisele ja pane kook ahju küpsema.

Küpseta 180-200 kraadi juures vähemalt 30 minutit. Kui kate hakab liialt kiirelt pruunistama, alanda veidi kuumust.
Tõsta ahjust välja ja lase veidi jahtuda.


Seda kooki olen nüüd mitmel korral teinud ja pälvib ta ainult kiidusõnu. Suurema seltskonna jaoks tegin ka ahjuplaadil ja topeltkogusega. Kadus laualt üsna kiiresti 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.