Nõgese-kartuli kotlet

Esileht / Määramata / Nõgese-kartuli kotlet

Hetkel on mõnus aeg – käisin lapsega jalutamas, õnneks oli kärukotis ka paar kilekotti ja nii muuseas kaksasin tee äärest kaasa ilusaid väikeseid nõgeseid.
Nõges on üks tänuväärne taim, rauavaeguse puhul asendamatu. Kevadel üks esimesi kodumaiseid energiaallikaid.
Seekord tegin õhtustele kojutulijatele nõgese ja kartuli pannkooke. Või siis kotlette. Väga maitsev ja lihtne toit. Kasulik niikuinii. Valmistuskäik ka lihtne.
Aive Luigela sõnul: … nõges võtab väsimuse, kõhuvalu ja veepaistetuse, vähendab ja peatab verejooksu, taandab suhkruhaiguse nähte. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiini, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis.
Tegevuskäik järgmine:
kalla noored nõgesevarred (kümmekond vart) üle keeva veega ja lase veidi aega vees seista. Kurna ja pigista liigne vesi välja. Haki nõges peeneks.
Suru paar keedetud kartulit peeneks, sega juurde üks muna, umbes 1 dl jahu, hakitud nõges, soola ja pipart maitse järgi. Mina lisasin ka hea peotäie hakitud rohelist sibulat, andis väga mõnusa mahlase õrna sibulamaitse lisaks.
Pane lusikaga parajad portsud õli või ka õli ja või segusse praadima. Prae mõlemalt poolt kuni kuldkollase värvi tekkimiseni.
Söö soojalt ja koos hapukoore või hapukoore-kodujuustu kastmega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.