Oblikasupp uputatud munaga

Esileht / Määramata / Oblikasupp uputatud munaga

Selle supini viis mind mitu kokkusattumust:
– naabrinaise Edithi (kes on maailma kõige rohelisemate kätega naine) põllul tema kutsel rüüsteretke sooritades avastasin sealt ilusti peenral kasvavad oblikad ja korjasin sealt ühe korraliku kotitäie;
– eelpool kirjeldatu viis ühtlasi minu mõtted lapsepõlve, kus teadsin täpselt, milliselt aasalt oblikaid otsida ja korjata. Hea niisama süüa ja vahel viitsisin ka koju emale supi jaoks viia (tegelikult, olge ausad, emale korjasin ikka pigem käsu peale);
– hiljuti soetatud “Vene köök” raamatus oli see supermõnus hapukas supp samuti olemas ja tekitas väikese nostalgilise tuksatuse. Seal oli see supp küll kanasupina s.t. esmalt tuli kana ära keeta. Aga oblikas ikka sees ja puha.

No on ju selge vihje, et on aeg teha ka endal üks oblikasupp.
Minu ema ei pannud supi sisse peale oblika ja hakitud muna midagi.
Mina lisasin kartulit ja muna otsustasin teha pošeerituna ehk uputatuna. Kõik kokku maitses vähemalt sama hästi kui lapsepõlves.
Supp ise lihtsamast lihtsam. Vaja läheb:
paar küüslauguküünt
peeneks hakitud šalottsibulat või porru valget osa väike jupp
1-2 kartulit
umbes 200 gr oblikaid
muna
köögivilja või kanapuljongit
veidi õli ja võid
maitsestamiseks soola-pipart

Tee nii:
haki sibul ja küüslauk peeneks ning hauta keskmisel kuumusel õli ja või segu sees klaasjaks (paar minutit). Kalla peale puljong, lase keema tõusta ja lisa tükeldatud kartul. Keeda, kuni kartul on pehme. Lisa hakitud oblikas. Maitsesta sooja ja pipraga.
Serveeri koos uputatud munaga või ka lihtsalt hakitud keedumunaga.

Uputatud muna tee nii:
Pane keema piisav kogus vett, lisa vette veidi haput ainet. Sageli soovitatakse äädikaga, aga mina eelistan valge veini äädikat, mis jääb oluliselt mahedam. Valge veini äädikat kulub ca 1 sl. Kui vesi on keema hakanud, alanda veidi kuumust (vesi ei tohiks suurte mullidega mulinal keeda, siis peksavad mullid kogu muna laiali). Löö muna katki ja pane kas tassi või suurele lusikale. Minul on selleks puhuks kasutusel suur serveerimislusikas, kuhu mahub hästi ka L suurus muna.


Tõmba keev vesi ringjate segamisliigutustega keerlema ja pane muna ettevaatlikult kiiresti keerise keskele tekkivasse tsentrifuugi (see väldib ka seda, et muna lihtsalt laguneb helbeliseks hõljuvaks massiks). Keemise ajal võid veidi muna veel “kokku lappida”. Keeda 3-4 minutit, siis jääb tulemus seest veel kergelt pehme.
Valmis muna näeb välja umbes selline mittemidagiütlev moodustis.

Valmis muna aseta supile ja saputa peale veel veidi soola ja värskelt jahvatatud pipart.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.