Paneme kala põlema ehk ajalehes küpsetatud kala

Esileht / Määramata / Paneme kala põlema ehk ajalehes küpsetatud kala

Kala põletamine ajalehes on vaese mehe suitsuahi.
Mina olen ka paraku selles klubis, kel koduõuel suitsuahju ei ole ning seetõttu paneme vahel mõned kalad põlema. Idee on kokku liidetud ühes eestikeelsest kokaraamatust (arvatavasti 100 Rooga, paraku ei suutnud õiget raamatut enam leida) ning Jamie retseptivaramust. Minu mäletamist mööda Jamie märga küpsetuspaberit ei kasutanud, kuid arvan, et see viimatinimetatu peaks olema just heaks filtriks, et põlemisel tekkivaid mittesoovitavaid aineid kalast eemal hoida. Küpsetuspaberi märjaks tegemine aitab samas hoida liiga kiiret küpsemist, tekitades niiske suitsuse auru, mis kalast läbi imbub.
Meie olime igal juhul peale esmakordset katsetamist ahvivaimustuses ja oli aeg, kus kurnasime kõiki külalisi sel moel valmistatud kalaga.
Valmistusviis on lihtne – võta värske kala, eemalda sisikond (kui see juhtumisi veel alles on). Lisa soovi korral maitseürte – tilli, rosmariini, salveid, peterselli. Maitsesta kala soola-pipraga. Soovi korral peida kalale kaissu ka mõned sidruniviilud.

Koha enne tuleriidale minekut

Ja forell, kes jagab kohaga sama karmi saatust

Kui kalale lisandid juurde sätitud, siis võta parajalt suur tükk küpsetuspaberit ning tee see märjaks. Mässi kala küpsetuspaberi sisse ning sinna ümber mässi 10-12 kihti ajalehepaberit (ühekaupa neid kihte kalale ümber keerates). Saadud nutsakas pane grillile.


Eesmärgiks on kala ümber olev ajaleht ära põletada. Lase ajalehele põleda, aeg ajalt kalal teist külge keerates. 1,5 kilone kala peaks põlema umbes 30 minutit, 1 kilone kala 20 minutit. Vastavalt kala kaalule pane ka ajalehekihte – suuremale kalale rohkem (nt 1,5 kg kala = 12 lehte, 1 kg kala = 10 lehte jne).

Burn, baby, burn!

Kui kõik ajalehe kihid on ära põlenud ja jäänud vaid küpsetuspaber, võta kala grillilt ja aseta vaagnale. Koori küpsetuspaber ümbert ära.

Selline on siis otse tuleriidalt tulnud forell

Ja selline põlema pandud koha

Tulemuseks on mõnusa suitsuse maitsega kuldseks küpsenud kala. Samas tehnikas võib teha erinevaid kalasid, kuid rasvane kala (forell, lõhe) jäävad kõige paremad. Valge kala puhul võiks kalale veidi oliiviõli juurde panna, et lõpptulemus liiga kuivaks ei küpseks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.