Seenepirukad kohupiima-muretainast

Esileht / Määramata / Seenepirukad kohupiima-muretainast

Igas seltskonnas veel mõne aja eest kohustuslik olnud kuuma suve temaatika on asendunud sujuvalt seeneuputuse teemaga. Seeneteemat tuleb uksest ja aknast.
Põhiline mure tundub olevat see, et mida nende metsast koju tassitud kaunitaridega nüüd peale hakata.
Üks kindel lemmik on minul seenepirukas. Seened on äärmiselt tänuväärne pirukalise materjal. Võib teha näiteks suure Quiche-tüüpi piruka nagu SEE või siis hoopis pisikesi ampsu-pirukaid.


Olen seenepirukate puhul kasutanud kohupiima-muretainast, mida on lihtne valmistada, kerge töödelda, ja mis kõige tähtsam, maitseb mõnusalt muredalt seenetäidise ümber.
Antud kogusest tuleb välja ca 30-40 pisikest pirukat.

Tainas ise järgmine:
300 gr jahu
200 gr võid
150-200 gr kohupiima (mina kasutasin ricotta kohupiima. NB! Kui on väga vedel kohupiim, siis pane vähem, muidu läheb tainas liiga vedelaks)
1/2 tl soola
1 munakollane
Sega toasoe või ülejäänud taigna komponentidega ühtlase palli moodustumiseni. Aseta tainas külma vähemalt tunniks.
Täidis:
300-400 gr kupatatud või värskelt praetud seeni (minul olid seekord kodutee otsast leitud kuuseriisikad ja paar korralikku puravikupurakat).
1 sibul
1 porgand (võid ka ära jätta, aga mulle meeldib seente juures porgandi magus maitse)
1 keedetud muna
veidi hapukoort
praadimiseks õli
soola-pipart
maitsestamiseks värsket või kuivatatud tüümiani
soovi korral võid lisada ka peekoniribasid, saab mehisema täidisega piruka 🙂


Kupatamist vajavad seened tuleb enne kupatada, leotada ja kurnata. Kupatamist mittevajavad seened võid hautada koos sibula ja porgandiga.
Haki sibul ja riivi porgand. Kuumuta suurel pannil õli (või ka õli ja või segu), hauta keskmisel kuumusel sibul veidi klaasjaks, lisa porgandiribad ja hauta ka neid vaikselt veidi aega. Lisa seened, prae läbi. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Sega juurde hakitud keedetud muna ja hapukoor.
Kui kasutad peekoniribasid, siis pane need koos sibulaga pannile praadima.


Rulli tainas jahusel tööpinnal õhukeseks ning lõika suurema klaasi või tassiga ümmargused rattad. Aseta iga ratta keskele lusikatäis täidist ning vajuta otsad poolringi kujuliselt kokku. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile, määri pealt munaga, puista peale seesamiseemneid ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 15 minutit.
Sobivad hästi niisama söömiseks või ka näiteks kõrvitsa-püreesupi kõrvale.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.