Seenerassolnik ja seeneborš

Esileht / Määramata / Seenerassolnik ja seeneborš

Ei saa jätta rõõmu jagamata avastuse üle (kindlasti on paljudele see ammu teada-tuntud tõde, kuid minu jaoks sattus see olema tõeline “vauuu” efekt) kuivõrd mõnusad on klassikalised vene köögi supid – rassolnik, borš ja seljanka – metsaseentega tehtult.
Millegipärast olen seni seeni kasutanud rohkem kooreses-mahedas-juustuses koosluses ja pole tulnud selle peale, et magushapudele suppidele annab seen väga meeldiva ja hoopis teistmoodi maitse.
Seda enam, et sellel sügisel seenemuret ei tohiks olla. Või õigemini on mure selles, et kuidas kõik metsast välja tassitud seened ära konsumeerida nii, et toidulaud väga üksluiseks ei muutuks.
Siin siis paar ideed mõnusate suppide osas.

Seeneborš

Vaja läheb:
ca 300 gr seeni (kupatamist mittevajavaid või eelnevalt kupatatud, minul olid värsked kuuseriisikad)
1 sibul
2 keskmist ehk ca 300 gr peeti (kas keedetud või
4 väiksemat või keskmist kartulit
1 porgand
2 spl võid
2 spl tomatipüreed
1 l puljongit (veise)
soola, pipart, valge veini äädikat, suhkrut, hapukoort ja maitserohelist.
Riivi keedetud peet ja sega teelusikatäie äädikaga, et värvus säiliks. Kui tahad intensiivsemat peedi maitset, siis võta toores peet, riivi ja hauta koos teiste köögiviljadega.
Koori ja haki kartul ning kalla kartulile vesi peale.
Haki sibul, riivi porgand, haki seened ja hauta või sees kõik ained läbi (kui kasutada toorest peeti, siis pane ka peet koos teiste köögiviljadega või sisse hauduma). Mõne minuti pärast lisa tomatipüree ja kuumuta kõik koos läbi ca 3 minutit.
Võta kas eelnevalt valmiskeedetud puljong (mina tegin eelmisel õhtul puljongi valmis SELLISEL moel) või lahusta vees kas puljongifond või -kuubik.
Pane puljongisse keema kartulitükid, keeda kümmekond minutit, lisa hautatud sibul-porgand-seen ja peet ning keeda vaiksel tulel ca 15 minutit.
Maitsesta soola, suhkru ja pipraga.
Serveeri koos hapukoore ja hakitud maitserohelisega.
Retsept on veidi muudetud kujul pärit Teeninduskooli kokakursustelt

Seenerassolnik

Mulle on lapsest saati meeldinud rassolniku (kurgi)hapukas maitse, millele assisteerib kruubi kergelt tummine olek. Minu ema paraku rassolnikut ei teinud ja vahel olin täitsa õnnelik, kui koolisööklas rassolnikut pakuti. Koolisöökla rassolniku kvaliteedi osas julgen praegu küll veidi kahtlev olla, kuid ju siis oli see kooslus sedavõrd õige, et kriitikameel sel hetkel veidi uinunud olekus sattus olema.


Seenerassolnik on veel täiesti uus elamus. Seenemaitse sobib sinna hapusse suppi suurepäraselt. Tõesti väga maitsev kooslus. Järgmiste aastate seenehooaegade üks roog on rassolnik kohe kindlasti.
Vaja läheb:
ca 300 gr kupatamist mittevajavaid või siis kupatatud metsaseeni (mina kasutasin värskeid kuuseriisikaid)
4 kartulit
1 porgand
ca 100 gr porrut
100 gr hapukurki
750 ml puljongit
õli
peotäis kruupe (eelnevalt 1 tund leotatud)
Soola, pipart, maitserohelist, hapukoort, vajadusel suhkrut ja hapukurgivedelikku.
Pane esmalt kruubid likku (vähemalt 1 tund enne supi sisse lisamist)
Keeda valmis puljong (kas fondist või kuubikust, minul oli see töö eelmisel päeval tehtud ja ikka päris kontidest SEL MOEL)
Haki sibul ja seened, riivi porgand. Koori kartul ja lõika kuubikuteks.
Kuumuta maitseköögivilju ja seeni õlis mõned minutid.
Pane keevasse puljongisse õlis hautatud maitseköögiviljad ning lisa kartulikuubikud. Haki kurgid ja lisa puljongisse. Lisa ka eelnevalt leotatud kruubid ning keeda kõike vaiksel tulel ca 15 minutit. Kontrolli, kas kõik supi koostisosad on piisavalt pehmeks keenud.
Suppi maitsesta soola, pipra, suhkru ja kurgivedelikuga. Lõpptulemus peab jääma mõnusalt hapukas, kui tundub liiga hapu, siis lisa suhkrut.
Serveeri hapukoorega ja maitserohelisega.
Retsept on kombineeritud erinevatest rassolnikuretseptidest seentele kohaseks.

Seeneseljanka retsepti tuleb esialgu piilumas käia SIIT blogist, kus Aet kirjeldab lähemat tutvumist vene köögi ja nimetatud suurepärase roaga.

Mõnusat jätkuvat seenehooaega kõigile ja kui soustist isu täis, siis prooviga seenesupid ära. 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.