Grillitud aedviljadega sügisene pirukas

Esileht / Määramata / Grillitud aedviljadega sügisene pirukas

Eilsele iga-aastasele õunakoogipeole (tänud Katale, kes viitsib neid armsaid traditsioone elavana hoida nii sügisel, talvel, suvel jne) sai soolaseks pirukas kaasa küpsetatud grillitud köögiviljadega mahe ja mahlane pirukas inspireerituna Ottolenghi “Plenty” raamatust pirukast nimega “Very full tart” 🙂


Hästi rikkalik ja mõnus oli see pirukas tõepoolest ning tänu sellele, et suurem osa kasutatud köögivilju olid magusapoolsed, oli ka lõpptulemus hästi mahe. Tagasihoidlik maitsestamine laseb magusal-mahlasel täidisel hästi nauditava lõpptulemuse anda.

Valmistuskäiku muutsin veidi lihtsamaks – Ottolenghi oli hoolega kõiki köögivilju eraldi ja erinava ajaga ahjus röstinud. Mina valisin lihtsama ja mugavama variandi.*

Piruka jaoks läheb vaja:
500 gr valmis pärmi-lehttainast
2-3 punast sibulat
1 keskmine pommu
2 paprikat (võimalusel erivärvilist – teeb lõpptulemuse eriti kirevaks)
1 väiksem bataat ehk maguskartul (kõrvitsahooajal võib selle näiteks kõrvitsaga asendada)
1 väike suvikõrvits
250 gr kirsstomateid
korralik punt tüümiani
125 gr rmozzarellat (või ricotta kohupiima)
100 gr fetajuustu
200 ml (vahu)koort
2 suuremat või 3 keskmist muna
soola, pipart

Esmalt pane kuuma ahju grillima seemnetest ja varrest puhastatud paprikapoolikud. Lase küpseda kuni koor on pealt kohati must, võta ahjust ja jäta kile alla veidikeseks seisma. Nii on lihtne hiljem paprikalt koort eemaldada. Tõmba paprikatelt koor maha ning lõika grillitud paprika ca 2 cm tükkideks.
Ülejäänud köögiviljad (v.a. kirsstomatid) lõika toorelt ca 3 cm kuubikuteks, piserda oliiviõli ja soolaga ning küpseta ahjus kuni viljad on küpsed ja hakkavad veidi pruunistuma.
Tõsta pann ahjust välja.
Rulli tainas vormi jaoks parajaks, aseta küpsetuspaberiga kaetud vormi ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit koos raskusega (nt fooliumile asetatud kuivatatud herned või oad). Tainas peab olema kergelt läbi küpsenud ja pealispind kuivaks tõmmanud.
Klopi munad lahti, lisa koor ning maitse järgi soola ja pipart.
Võta tainas ahjust, laota peale ühtleselt eelnevalt grillitud köögiviljad, pudista juurde juustud (kui kasutad ricotta kohupiima, siis sega see muna-kooresegu hulka) ja tüümian. Kalla kogu köögivilja-juustu täidis üle koore-muna seguga, torka peale poolitatud kirsstomatid, puista peale veel tüümiani ning küpseta ahjus ca 35-45 minutit ehk seni, kuni pirukas on pealt parajalt kuldpruun.
Parim soojalt, aga maitseb väga hästi ka jahtunult.

Väga mahe ja maitsev sügispirukas.

* Kes tahab rohkem Ottolenghi-laadset pirukat, siis hauta hakitud sibul hoopis pannil õlis koos paari loorberilehega (mis tuleb hiljem välja võtta) . Ahjuköögiviljade küpsetamise esimeses voorus rösti ahjus paprika, siis pommu ehk baklazaan, hiljem suvikõrvits ja maguskartul. Ahju lähevad kõik ca 10-minutilise vahega ja oliiviõliga-soolaga piserdatult.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.