Imeliselt maitsev ohtra koriandriga roheline lambakarri.

Esileht / Määramata / Imeliselt maitsev ohtra koriandriga roheline lambakarri.

Ei ole ma ainuke, kellel pilk on Camellia Punjabi “50 imelist India karrit” raamatus just sellele rohke koriandriga valmistatud karrile pidama jäänud.

Esmalt tahan soojalt soovitada just kõnealust raamatut. Praegu peaks seda veel raamatupoodides saada olema (kusjuures soodushinnaga). Tegemist on kohe kindlasti ühe parima India köögi kokaraamatuga, mis eesti keeles saadaval. Lisaks sellele, et raamat on mõnusa sooja emotsiooniga, on sealt võimalik ammutada päris põhjalikke teadmisi india köögi alustaladest, filosoofiast ning toitude maitsestamise loogikast.
Omalt poolt julgen kinnitada, et kõik sealt raamatust tehtud toidud on maitsenud ikka väga autentselt s.t. alati tuleb selgelt meelde India ja need lõputud erinevat värvi ja erinevate koostisosadega karriroad, mida me seal nautisime.

See kõnealune roheline ürtidega karri on pärist Konkani rannikult ning on üsna maitsetihe. Koostisaineid on küll palju, kuid suurem osa vürtsidest kuulub pea iga indiapärase toidu juurde, nii et minul oli vaja turult ära tuua vaid suur punt koriandrit ja maja tagant peotäis münti.
Retsept ise järgmine:
2 klaasi koriandrilehti
pool klaasi mündilehti
pool klaasi riivitud värsket kookospähklit (mina asendasin kuivatatud kookospähli ribadega)
ca 20 india pähklit või mandlit
2 – 4 (rohelist) tšillitˇ
1/2 tl sinepit
õli
kaneelikoort
4 rohelise kardemoni kauna
3 nelki
1 suur sibul, hakituna
4 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
1 kilo jagu pehmet kondita lambaliha (kaelatükk sobib hästi) kuubikuteks lõigatuna
1/2 tl kurkumit
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
100 ml jogurtit või ka kookospiima
sidrunimahla, soola, õli, värskelt jahvatatud musta pipart, hakitud värskeid koriandrilehti, garam masalat.

Purusta koriandri- ja mündilehed koos pähklite, tšillide ja sinepiga. Lisa püreele ca pool klaasi vett.
Kuumuta potis õli, lisa kaneelikoor, kardemonid ja nelk. Prae veidi aega, et maitsed õlisse imbuksid, lisa sibul ja veidi aja pärast küüslauk, hakitud ingver ning lambaliha kuubikud. Alanda veidi kuumust ja prae kõik läbi umbes viie minuti jooksul. Lisa kurkumi, koriandri ja vürtsköömnepulber ning sega see korralikult lihaga läbi.
Keera kuumus madalale ning lisa jogust (või kookospiim). Lisa esimeses etapis valmistatud roheline püree, soola, lase keema tõusta, kata kaanega ja hauta madalal kuumusel ca 45 minutit.
Lisa sidrunimahl ja maitse, kas soola on piisavalt. Enne serveerimist riputa peale värskelt jahvatud musta pipart ja soovi korral ka garam masalat. Raputa peale värsket koriandrit ja serveeri koos basmati riisiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.