Limoncello toorjuustu kook

Esileht / Määramata / Limoncello toorjuustu kook

Selle koogi pühendan Veinisõbrale ja Kaidile, kes olen juba mõnda aega oma veiniemaks tituleerinud. Kaidi juurest saab alati väga häid ja väärt veine ning Veinisõbra hubasest poekesest leiab ka palju põnevat ja uut. Kindlasti tasuvad äraproovimist Veinisõbra Gruusia veinid – kellel veel oli eelarvamusi “grusiinlaste” kohta, siis uue ajastu Mukuzani, Saperavi ja Kinzmarauli lükkavad need kahtlusekübemed ümber.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Ka Limoncello ehk Lõuna-Itaalia päritolu sidruniliköör on Veinisõbra valikus olemas. Limoncello on väga mõnus ka niisama hea toidukorra lõpetamiseks limpsida, aga minu kapis on alati ka üks pudel toidu sees-peal kasutamiseks. Intensiivne puhas sidrunine magushapu kooslus on kui loodud magusroogadele-kookidele särtsu andmiseks. Sobib hästi nii magusroogade kastmeks, marjade-puuviljadega toitude ilmestamiseks, koogi sisse panemiseks jne. Limoncello toorjuustukook on aga puhas nauding.

See koogi aluseks on Giada de Laurentiisi Limoncello kook ja minupoolseks täienduseks veel limoncello-suhkrukate. Koogi võib teha ka ilma pealmise katteta või katta näiteks toorjuustutäidis sulatatud tumeda šokolaadiga. Igal moel on väga maitsev – olen ise kõik variandid läbi proovinud ja kohati on raske üht moodust teisele eelistada.
Retsept järgmine (tehtud on see 24 cm lahtikäivas vormis):
8-10 Digestive küpsist
50 gr võid
4 spl pruuni suhkrut
1/2 tl jahvatatud ingverit.
Purusta küpsised köögikombainis, sega juurde või, suhkur ja ingver ning vajuta koogipõhi lahtikäiva vormi põhjale. Küpseta 200 kraadi juures 7-10 minutit.

Täidiseks:
600 gr toorjuustu (võid kasutada ka 50:50 vahekorras toorjuustu ja mascarponet, tulemus jääb kreemisem-rikkalikum)
1 dl suhkrut
1 dl Limoncello likööri
1 tl vanillisuhkrut
3 spl riivitud sidrunikoort
3 toatemeratuuril muna
1 toatemperatuuril munavalge.
Sega täidiseained v.a. munad seni, kuni moodustub ühtlane tükkideta kreemjas mass. Lisa ükshaaval munad ja enne iga järgmist muna sega mass korralikult läbi. Samal moel lisa ka munavalge.
Kalla täidis eelküpsetatud koogipõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 50 minutit kuni 1 tund.Kui kook liialt pealt pruunistuma hakkab, kata pealispind fooliumiga. Keera kuumus maha ja jäta kook peale küpsemist veel ahju ca 1 tunniks lahtise uksega “tahenema”. Peale seda peaks laskma veel koogil korralikult jahedas maha jahtuda.

Glasuuri jaoks võta 1 dl suhkrut, 2 tl tärklist, 1 dl vett, 0,5 dl limoncellot. Sega ained omavahel väikeses kastrulis ja kuumuta keskmisel kuumusel ettevaatlikult pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab keema tõusma, kuid ära keeda. Võta munakollane, sega paari lusikatäie glasuuriga ja kalla siis munasegu glasuuri sisse. Sega läbi, lase jahtuda ning määri jahtunud koogile. Lase glasuuril jahtuda.
Nauding võib alata! 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.