Iraani granaatõunasupp ürtide ja lambalihaga

Esileht / Määramata / Iraani granaatõunasupp ürtide ja lambalihaga

Kuidas kirjeldada midagi senikogematut, mille kohta kogemuslikud märksõnad otseselt puuduvad?
Umbes sellise küsimuste tõstatas minus granaatõunasupp, mille retsept päris Marsha Mehrani  täpselt sama nimega raamatust (“Granaatõunasupp”). Maitsekooslusesse listatud kõikide ainete maitseid justkui tead, aga tekkiv kooslus on midagi 1+1=5 valdkonnast.

Selle kõigega tahan ma öelda, et tegemist on (minu maitse järgi) väga maitsva supiga, üllatusliku kooslusega, millel nüüdsest alates on pesa minu maitsemeeltes reserveeritud. Hästi ürdine, tunda on nii koriandrit kui münti, maitsebuketti lisanduvad tuntavalt nii riis kui lambaliha, tunda on ka granaatõuna hapusust…. Üldiselt ei ole see kirjeldatav, vaid kogetav. Koriandri  fänniklubisse kuuluvatele kodanikele peaks see supp kindlasti meeldima, sest koriandrikogus on taaskord aukartustäratav ja läbihautatatuna annab ta toidule hoopis teistsuguse kuid ilmeksimatult sellele ürdile iseloomuliku äratuntava iseloomu.

Üsna vähekõneka välimusega supi taha peidab ennast tõeline maitsepomm

Retsept ise järgmine:
1 suur hakitud sibul
veidi oliivilõli praadimiseks
0,7 dl kollaseid herneid (läbiloputatud ja eelnevalt ca 1,5-2 tundi leotatud)
7 dl vett või puljongit (mina kasutasin isekeedetud lambapuljongit)
0,5 tl soola
näpuotsaga musta pipart
0,5 tl kurkumat
2,5 dl hakitud värsket peterselli
2,5 dl hakitud värsket koriandrit
0,5 dl hakitud värsket münti
1 dl hakitud rohelist sibulat
300 gr lambahakkliha
1 dl riisi (paar korda läbiloputatult, kasutasin basmati riisi)
3 dl granaatõunamahla (üks korralis Azerbaidžaani 100%-line mahl on parim)
1 spl suhkrut
1 spl sidrunimahla

See granaatõunamahl on pärit Prismast. Keskturul on ka ehedat kraami müügil

Prae suures potis hakitud sibul õlis kuldkollaseks, lisa herned, riis, vesi või puljong, sool, pipar, kurkuma. Lase keema tõusta. Vähenda kuumust ja lase kaane all ca pool tundi keeda. Lisa hakitud ürdid. Keeda veel 15 minutit. Vormi hakklihast väikesed pallid, lisa need potti, kalla juurde granaatõunamahl, sidrunimahl, suhkur ja keeda vaiksel tulel kaane all 45 minutit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.