Tagine lambaliha ja kuivatatud puuviljadega. Soojendav toit talvehooajaks

Esileht / Määramata / Tagine lambaliha ja kuivatatud puuviljadega. Soojendav toit talvehooajaks

Tagine või ka tajine (hääldus umbes nagu tadžiin) on eesti mõistes ühepajatoit Põhja-Aafrikast. Levinuimad on Maroko, Tuneesia ja Liibüa päritolu variatsioonid tagine’i teemadel. Koostisained varieeruvad kanast lambani, samamoodi on koostisosasid teraviljadest (riis, bulgur, cous-cous) kõikvõimalike köögi- ja puuviljadeni. Toidu muudab tagine’iks esmalt pikk valmismisaeg ahjus haududes ning teisalt ka spetsiaalne (tavaliselt koonusekujulise) kaanega pott, mis aitab kuumal õhul küpsemise ajal potis ringelda.

Kindel võib olla, et selline küpsetusmeetod on ideaalne mõnusate tummiste, läbihaudunud pajaroogade valmistamiseks. Liha muutub pika haudumisaja peale kastmes läbiküpsenuks ning pehmeks mahlaseks.

Selle, Maroko päritolu tagine’i puhul moodustub kokkukeenud kastme koostisosadest magus, vürtsikas, paks ja tõeliselt soojendav kooslus. Kastmes olnud datlid ja aprikoosid on kastmes vaid aimatavad, olles laotanud oma magusa puuviljase maitse nii lihale kui tomatikastmele. Kaneelise maitsega lammas on üks neid võrratuid kooslusi, mis kuulub kindlalt minu lemmikute hulka.

Vaja läheb:
1 tl cayenne´i või tšillipipart
2 tl musta pipart jahvatatuna
1 suur spl kurkumat
1 suur spl jahvatatud ingverit
1 suur spl jahvatatud paprikat (kasutasin M&S suitsust paprikat)
2 spl kaneeli
ca 1 kg lambaliha, tükeldatud 5×5 cm tükkideks (kasutasin läbikasvanud kaelaliha)
2 suurt hakitud sibulat
2 spl oliiviõli
3 purustatud küüslauguküünt
500 ml tomatimahla
2×400 purk purustatud tomateid
100 gr kuivatatud aprikoose
50 gr kuivatatud datleid
50 gr rosinaid
50 gr mandlihelbeid
500 ml puljongit (keetsin lihast järelejäänud kontidest)
2 spl vedelat mett
hakitud värsket koriandrit ja/või peterselli.

Valmistamine: sega kokku 6 esimest koostisainet ehk kuivad vürtsid. Selles segus püherda lambatükke ja jäta liha kuivmarinaadi tundideks kuni üleöö. Mina panin hommikul liha vürtside sisse marineeruma ja valmistasin toidu õhtusöögiks.

Niimoodi kuivade vürtside sees peaks lambaliha olema päris mitu tundi. Parim kui üleöö.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel pool õlikogusest ja prae sibulat õlis kuni 10 minutit. Jälgi, et sibul vaikselt hauduks, mitte ei kõrbeks ega pruunistuks liialt. Vajadusel vähenda kuumust. Lisa hakitud küüslauk ja hauta seda ka paar minutit.
Tõsta pannilt kõrvale.
Kuumuta pannil ülejäänud õli ning pruunista liha igalt küljelt. Tõsta liha tagine´i pannile ning kalla osa tomatimahla samale pannile, kus liha pruunistasid. Lase mahlal keema tõusta ning lihapraadimise vedelikel mahla sisse keeda. Kalla mahl nii pannilt kui ka ülejäänud tagine’i sisse lihale peale. Sinna aseta ka praetud sibul-küüslauk, kuivatatud puuviljad, tomatikonserv, puljong, mesi ja pähklid. Kuumuta korra pliidil kõik veel keema, aseta siis kaas peale ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde 2 -2,5 tunniks hauduma.
Enne serveerimist raputa peale värsket hakitud koriandrit ja/või peterselli.
Naudi koos aurutatud basmati riisiga.

Retsept on pärit BBC retseptivarudest väikest minupoolsete mugandustega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.