Tumedas õlles hautatud hapukapsas. Kaugel see jõul ikka enam …

Esileht / Määramata / Tumedas õlles hautatud hapukapsas. Kaugel see jõul ikka enam …

Nagu vihjena lähenevatest jõuludest, koukis pere pesamuna mõni päev tagasi mänguasjakasti põhjast välja meie truud päkapikud – jätkuvalt ei lase ennast liialt häirida päkapikkude rinnale tikitud kommertslikust CC logost, sest meie lastele on need mehikesed järjepidevusliku väärtusega ei-tea-mitmendat-aastat. Päkapikud, kelle töökohustuste hulka kuulub jõulueelsel ajal kommiootel susside juures valvet pidada.

Need punases kostüümis mehikesi nähes meenusid kohe jõuluaegsed pidusöömajad ja nii tekkis hetkega ihalus korraliku jõulutoidu järgi.
Mõeldud-tehtud. Esimesed selleaastased verivorstid on meie peres igal juhul söödud 🙂 Ja kes see ikka verivorsti ilma hapukapsata ikka sööb.

Hapukapsa valmistamiseks on sadu erinevaid võimalusi. Searasvaga, suitsulihaga, veiniga, apelsiniga, õunaga jne jne.
Meie lauale leiavad kõige sagedamini üsna magusa alatooniga karamellises porterõlles hautatud hapukapsad. Algmaterjali hangin Uus-Kongo talust pärit valikust porgandiga hapukapsaste seast (K-L pakutakse Keskturul erinevaid Uus-Kongo kapsaid igale maitsele otse perenaise vahendusel ja kõik omamoodi hääd). 



Lapsemeelse alatooniga kooslused – õllega kapsas ja infatiilsed päkapikud on meie kodu igapäev. Näiteks on kõrvuti ka veinikülmkapp ja pesamuna pisike laud.



Väga mõnus on pikalt (ikka 1 tund ja rohemgi veel) haudepotis ahjus tumeda õllega hautatud hapukapsas. Porterõlu oma karamellise ja tummise maitsega muudab hapukapsad tõeliseks ahvatluseks.
Kapsale magususe lisamiseks teen juba mitmendat aastat sisse õunamoosi riivitud apelsinikoorega. Magusa maitse saan kapsale just seda moosi lisades, õun ja apelsin sobivad kapsa maitset tuunima ideaalselt. Kui õunamoosi käepärast pole, lisa pruuni suhkrut (võid ka õunamahla + suhkrut + riivitud apelsinikoort proovida).
Rasvaineks on eriti hea pardirasv (seda jääb pardi rinnafileed valmistades hulganiselt ootele, ahjukartulitele ja kapsastele sobib imehästi). Kui seda käepärast ei ole, asenda kas või või searasvaga.

Soola tuleb lisada maitse järgi.

Retsepti on keeruline anda, aga 1 kg hapukapsale lisan 0,5 l pudeli porterit, umbes 5 korralikku supilusikatäit õunamoosi, paar supilusikatäit rasvainet (vastab ca 50 grammile). Soola ka veidi peale saputada.

Kõik see kraam potti ja pott ahju hauduma. Tunni-pooleteise pärast tõsta ahjust, kontrolli veel magusa-soolasuse maitset. Vajadusel lisa just seda maitset, mis täiusest puudu jääb.


Pesamuna tõi omalt poolt kapsale ja vorstile köögiks lisaks maasikamoosi. Maitse asi 🙂


Nendest lihtsatest komponentidest valmistatud kapsas maitseb imeliselt. Rikkalik ja magus. Tõeliselt mõnus talvine toit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.