Juubelitordist mitmel moel

Esileht / Määramata / Juubelitordist mitmel moel

/prindi retsept/
Juubelitort on vana hea kõigile tuttav toode, mis käivitas toiduainetest kasinal nõuka ajal eesti perenaiste loovuse.
Ei teagi, kas keegi juubelitorti veel pakendil soovitatud valmistusviisi kasutades valmistab? Mina pole seda peale aastatetagust äraproovimist küll teinud. Rohkem on levinud ja armastatuks saanud kõikvõimalikud variatsioonid juubelitordi (kombineerituna tavaliselt kohupiimaga) teemadel.
Nii ka minul on paar pakki tordipulbrit kapis alati varuks nendeks puhkudeks, kui kapis on kas hapukoort või kohupiima ja tahaks kiirelt kooki valmistada, mis kõigile maitseks.

Alustuseks võib ette võtta selle mooduse, mida mäletamist mööda esimesena kasutama hakkasin.

Kihiline kohupiimaga juubelitort

Eeldab see, et on olemas 1 pk juubelitordi pulbrit, 400 gr kohupiima, võid, 200 gr hapukoort, 2 muna, sidrunikoort ja sidrunimahla. Soovi korral ka rosinaid, puuvilju, marju vms

Valmistusviis: sega munad hapukoore ja kohupiimaga, lisa segu sisse sidrunikoor ja mahl. Sinna lisa ka marjad, rosinad vm meelepärane. Kui kasutad mittemagusat kohupiima, võid lisada ka veidi suhkrut, kuid võib ka ilma suhkut lisamata teha. See sõltub juba igaühe maitse-eelistustest.
Määri koogivormi põhi ohtra võiga kokku, puista peale õhuke kiht juubelitorti ja vormi raputades jaota see ühtlaselt laiali. Sinna peale kalla õhuke kiht kohupiimasegu, lükka lusikaga ühtlaseks. Kohupiima peale jällegi juubelitordi pulber ja laota ühtlaseks. Nii korda kuni kohupiim ja tordipulber otsa  saavad. Pildilt on näha, et kook saab niiviisi mõnusalt kihiline. Kõige pealmine kiht on juubelitordi pulber, millele aseta peale õhukesi võiliistakuid (neid võib ohtralt lisada).

Küpseta 200 kraadi juures kuni kook on kuldpruun.

Kohupiima ja õunakastmega juubelitordi kook

Põhimõtteliselt sama, nagu eelmine kook, aga valmistusviis veidi varieeritud. Lisaks kasutasin kohupiimasegus üht lisamuna ja vahekihina mahlakashaput õunakastet.

Vaja läheb 1 pk juubelitordi pulbrit, 3 muna, 400 gr kohupiima, hapukoort, 1 purk õunakastet, mandlilaaste, võid.
Klopi munad lahti, lisa kohupiim ja soovi korral ka veidi hapukoort.
Määri koogivorm ohtra võiga. Puista peale tordipulber ja sinna peale umbes pool kohupiimakogusest. Kohupiima peale umbes pool tordipulbrist. Nüüd songin mina kohupiima ja juubelitordi lusikaga sisse torgates veidi läbi. Segunemine ei ole mitte täielik, vaid osaline. Läbisongitud pinna peale jaotan korraliku kihi (tavaliselt kulub selleks üks 0,5 l purk) õunakastet.
Õunakastme peale puistan allesjäänud tordipulbrist poole, sinna peale kohupiima ja kõige peale viimase pulbrikoguse. Ka ülemise pinna songin veidi läbi, kuid mitte põhjani, vaid ainult kohupiima tordipulbriga ehk pealmise kihi.
Peale puistan mandlilaaste.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni kook pealt kuldpruun (minul läks natuke liiga tumedaks, kuna vahepeal tuli veidi ukse peal naabrinaisega lobiseda).

Õuna-kohupiimakook juubelitordi põhjal

Ühest üsna sarnase koostisega koogist kirjutas oma blogis mõni aeg tagasi Kätrin. Sealt sai kõrva taha pandud nipp, et osa juubelitordi pulbrist segada täidise sisse, et see liiga vedel ei jääks. Geniaalselt lihtne!
Muus osas on minu kokaraamatu vahel talletatud paberitükile kribatud retsept üsna sarnane (hapukoore asemel on kohupiim).

Põhja jaoks on vaja 100 gr võid, 1 pk juubelitorti ning vett täpselt niipalju, et moodustuks muretaina paksune tainas. Lase tainal külmkapis taheneda. Suru külm tainas koogivormi põhjale ja seintele.
Täidise jaoks 400 gr kohupiima, 200 gr hapukoort, 3 muna, 4-5 tükeldatud (ja kooritud) õuna, kaneeli, 1 dl suhkrut, 2-3 spl jahu või tärklist.
Klopi munad lahti, lisa kohupiim ja hapukoor, suhkur, kaneel, jahu või tärklis ning õunatükid.
Kalla vormi surutud tainale.

Küpseta 200 kraadi juures kuni kook on pealt kaunilt kuldpruun.

Kõrvitsa-toorjuustu täidisega ja juubelitordi põhjaga kook.

Juubelitordi veidi karamelline ja üsna magus põhi sobib väga hästi kõrvitsa-toorjuustu kergelt vürtsise ja mitte väga magusa sisuga. Väga hästi toimiv kooslus.

Põhja jaoks läheb vaja 100 gr võid, 1 pk juubelitordi pulbrit, veidi vett. Sega toasoe või tordipulbriga ning lisa niipalju piima või vett, et tekiks muretaina paksune tainas. Pane tainas külmkappi vähemalt pooleks tunniks. Jahtunud tainas suru vormi põhjale ja seintele.
Täidise jaoks sega 450 gr toorjuustu 4 munaga (lisa munad ükshaaval), lisa 2 dl küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat (lõika toorest kõrvitsast seibid ja küpseta ahjus, kuni kõrvits on läbipastev, ära pruunista. Kalla ära väljavalgunud vedelik ja püreesta kõrvits). Sega juurde 1 dl suhkrut, 2-3 spl jahu või tärklist, 1 tl kaneeli, 0,5 tl jahvatatud muskaati, 1 tl jahvatatud ingveripulbrit. Vahusta 2 dl vahukoort ja sega ettevaatlikult kõrvitsa-toorjuustu segu hulka.
Kalla vormi laotatud juubelitordist tainale ning küpseta 180 kraadi juures vähemalt 45 minutit. Lase koogil ahjus lahtise uksega veel ca 1 tund jahtuda.
Tulemuseks on vürtsine, kreemikas, mahlane ja väga mõnus kook.

Mõnusat katsetamist Vilma juubelitordi teemadel!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.