Life is like a box of chocolate…

Esileht / Määramata / Life is like a box of chocolate…

Jõuluaeg, maiustused, kommid on lahutamatud. Laste jõulupakkide komme leiab veel jaanipäeva paikugi diivani vahelt.

Aastast-aastasse ja perest-peresse korduma kippuvate jõulukaupade ostmise-kinkimise asemel võib ise midagi meisterdada, kuhu saab enda käesooja ja tegemise kirge sisse põimida ning hiljem karpi veel jõulusoove juurde sosistada.
Kommide puhul on hea asi see, et puudub võimalus ka mittekerkimiseks, ärakõrbemiseks vms. Ja maitsevad isetehtud maiustused hullupööra hästi.

Alustuseks väike viide šokolaadi sulatamise kohta. Täpsem ja detailsem info on kirjas SIIN. Soovitan väga üldjoontes läbi lugeda, muidu võib tulemuseks olla ülekuumenenud šokolaadikängar, millega ei tee mingeid trühvleid. Eriti kardab ülekuumutamist valge šokolaad.
Mina kasutan šokolaadi puhul kas vesivanni või siis pildil näha olevat agregaati. Lihakahvel ei ole pildil ka juhuslikult, sellega on nimelt kõige mugavam trühvleid šokolaadi sisse kasta ja hiljem veidi nõrutada.

All on näha koonuseline tops, kuhu kallan keeva vee ning peale panen peeneks tükeldatud šokolaadiga kausi, mis siis altpoolt kuumutades ära sulab (šoklaad siis ikka, mitte kauss). Sulamise ajal sega šokolaadi ning vajadusel kalla vahepeal kuum vesi jahtunud vee asemele.

Viigimarjad konjakis, martsipanis ja tumedas šokolaadis

No kas see kõik kokku ei kõla juba nagu poeesia. Puhas nauding!

Viigimarjad on, muide, minu lemmik kuivatatud puuvili. See krõmpsuv pehme täidis on kuidagi niiii…patune ja samas vastupandamatu. Kahjuks on viigimarjad meie kaubanduses mitte liiga levinud artikkel, aga kui otsida, siis leiab. Minu absoluutne lemmik (mis ka selles viigimarjamaiuses parima tulemuse annab) on Prisma Rainbow sarja kleepuvad ja pehmed viigimarjad.
Vaja läheb viigimarju, konjakit, martsipani, tumedat šokolaadi.
Koguseid on keeruline anda, aga 100 gr marjade peale kulus 5 spl konjakit, 150 gr mandlimassi ja ca 100 gr šokolaadi.

Siin on näha esmalt see, millised ahvatlevalt mahlased on kuivatatud viigimarjad, pelmeen seal keskel on tegelikult martsipani sisse mässitud viigimari ning et asi kindlam oleks, on ka pakend pildil

Leota umbes pool tundi viigimarju konjakis. Vahepeal võid külge ka keerata, et marjad saaksid ühtlaselt maitsestuda. Lõika martsipanimassist umbes viigimarja suurused tükid ning tuhksuhkrut jahuna kasutades rulli tainarulliga martsipan õhukeseks. Sinna martsipani keskele aseta viigimari ja voldi kõik ääred ja otsad kokku.
Nii tee kõikide marjadega.
Haki šokolaad ja sulata veevannis. Kasta kõik martsipanised viigimarjas sulašokolaadi sisse ning aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse tahenema.

Maapähkli-maisihelberuudud nougat-kattega

Lihtne ja veidi teistmoodi kommiline. Minu laste üks lemmikuid.

Vaja läheb:
1 dl suhkrusiirupit
1 dl (pruuni suhkrut)
300 gr maapähklivõid (M&S krõbe ehk pähklitükkidega või on parim)
ca 7-8 dl maitsestamata maisihelbeid
200 gr nougat šokolaadi.

Kuumuta suhkur ja siirup potis vaiksel tulel kuni segu kergelt keema tõuseb. Sega kuni suhkur on lahustunud. Lisa pähklivõi ja lase sellel sulada, kuni moodustub ühtlane kreemjas mass. Lisa maisihelbed, sega ning suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi. Kata segu teise küpsetuspaberiga ning suru nii tihedalt kokku kui võimalik.
Jäta külma tahenema.
Külmast võetud massile kalla sulatatud šokolaad, määri ühtlaselt laiali ja aseta jälle külma hanguma. Hangunud massist lõika terava noaga ruudud ja maiusta.

Kookostrühvlid kondenspiimaga Raffaello stiilis

Selle suurepärase retsepti leidsin Mari-Liis blogist. Tõeliselt mõnusad ja meenutavad oma maitselt igati Raffaello komme. Mina lisasin vahvlit umbes kaks korda rohkem kui algselt ette nähtud ja pool vahvlikogusest hakkisin üsna jämedalt, et trühvli sisse jääksid krõmpsuvad tükid. Mandli asemele paigutasin aga trühvlile soenguks ühe väikese hapuka kuivatatud jõhvika.

Mõnusad! Lastele väga maitsesid. Aitäh, Mari-Liis hea idee eest.

Tšillitrühvlid tumeda šokolaadiga

Vat need on nüüd minu lemmikud. Magusaarmastaja väga ei ole, aga kui kusagil pakutakse tšilliga trühvleid, siis võib seal trühvlite juures asjatamas suure tõenäosusega mind näha. Šokolaad tuleb valida ka mida tumedam seda parem. Ja tšilliga ei tohi koonerdada!

Minu kirg tšilliga trühvlite järgi – need väikese punase hoiatava märgistusega – on lootusetu juhtum 🙂



Vaja läheb: 1-2 kuivatatud tšillit
1 dl vahukoort
2 spl võid
200 gr tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi täidiseks + 200 gr tumedat šokolaadi katteks
1 tl mett
Pane potti vahukoor ja pudista sinna sisse kuivatatud tšillipipra tükid. Lase keema tõusta, tõsta tulelt ning lase tõmmata. Samal ajal haki šokolaad väikesteks tükkideks. Lase koorel veel korra keema tõusta ning kurna tšillipipar sõelal välja. Kui ei karda teravaid elamusi, siis las nad olla. Lisa mesi, lase sulada. Kalla koor šokolaadile ning sega hästi ühtlaseks massiks. Kalla vormidesse, millena võid kasutada kas jääkuubikute resti, tühjaks söödud kommikarbi resti vms. Aseta vorm koos täidisega sügavkülma.
Umbes 1 tunni pärast võta kommid külmast ja vormidest välja. Sulata katteks ette nähtud šokolaad ning kiirelt kasta kõik trühvlid vedela šokolaadi sisse. Koputa liigne šokolaad maha, aseta küpsetuspaberile hanguma. Kaunista tükikese tšillipipraga. Hoia jahedas.

Piparkoogi-mascarponetrühvlid tumeda šokolaadiga

Üks erakordselt lihtne moodus, kuidas tõeliselt hõrk trühvel valmis meisterdada. Kui piparkoogihooaeg läbi saab, võib piparkookide asemel kasutada mingit muud küpsiselist – nt tavalised šokolaadiküpsised, trühvlimaitselised küpsised, kaeraküpsised jne.

Vaja läheb:
200 gr mascarpone toorjuustu
200 gr piparkooke
3 spl Vana Tallinna likööri (või muud endale meelepärast jooki)
200 gr tumedat šokolaadi.
Tegevuskäik on täpselt nii lihtne, et purusta köögikombainid piparkoogid täiesti peeneks puruks. Sega toasooja mascarpone juustuga ning lisa ka liköör. Jäta mass tunniks paariks külma tahenema.
Külmast massist vormi kätega kreeka pähkli suurused pallid.  Sulata šokolaad veevannis ning kasta trühvlid šokolaadi sisse. Puista peale kas hakitud mandleid või näiteks kuivatatud viigimarja tükke. Aseta tahenema küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse.

Valge šokolaadi trühvlid mooniseemnete ja sidruniga

Järjekordne vastupandamatu kooslus. Imalmagus valge šokolaad saab tasakaalustatud sidruni hapukuse ning moonseemne mõrkjusega. Ja kokku maitseb uskumatult hästi.

Valgete trühvlite leidmine ei tohiks vist väga keeruline olla. Teine vihje on mooniseemned 🙂

Vaja läheb:
1 dl vahukoort
ühe sidruni riivitud koor
1 tl mett
200 gr valget šokolaadi
2-3 spl mooniseemneid
Katteks 200 gr valget šokolaadi + veidi mooniseemneid kaunistuseks.
Kuumuta vahukoor ning lisa sinna sisse sidrunikoor. Lase keema tõusta. Jäta ca 15 minutiks tõmbama. Samal ajal haki šokolaad. Lase koorel uuesti keema tõusta ning kurna sidrunikoor välja. Koorele lisa mesi, sega ning kalla koor šokolaaditükkidele peale. Sega kuni ühtlase massi tekkimiseni. Lisa mooniseemned ning jäta segu külmkappi tahenema.
Tugevaks tõmbunud täidisemassist vormi kas käte või lusika abil pallikesed.
Sulata kattešokolaad ning kasta täidisepallid šokolaadi sisse. Puista peale mooniseemned. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning lase jahedas taheneda.

Aga kuhu sisse need trühvlid panna?

Üldse mitte vähetähtis küsimus kogu trühvliteo puhul. Laadung head-paremat on valmistatud, aga millisel moel need tuttavatele-sõpradele üle anda. Peos ei vii ja kilekotti ei topi.
Väikesed vihjed ka sel teemal. Trühvli jaoks neid väikesi aluseid (nagu pisike muffinivorm) olen saanud M&S poest ja eelmisel aastal oli ka Tallinna Kaubamajas olemas väiksesed muffinivormid.

Karbid ostan aga juba mitmendat aastat sellisest väikesest kohast nagu Lendliis. Seal on suur valik hästi armsaid ja erinevaid karpe. Osa nende valikust on ka pildil näha. Tiimarist leiab ka karpe ja karbikesi, kuid hinnatase on tugevalt Lendliisi kasuks. Võib ka kinkida dekoratiivsel taldrikul tsellofaani sisse pakituna, nii jääb “pakend” pärast kingisaajale kasutamiseks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.