Härjasaba hautis ehk oxtail bredie

Esileht / Määramata / Härjasaba hautis ehk oxtail bredie

Härjasabast kui väärt kraamist olen ka enne SIIN kirjutanud.
Härjasaba on parim just korralikult pehmeks hautatuna ja  nii, et liha on kontide küljest lahti löönud. Rikkalik maitse ja tihe tume liimjas liha saavad pikalt haududes kogu oma hiilgust näidata. Seekord katsetasin saba teha veidi teistsugusel moel – nimelt tomatikastmes, tšilli ja vürtsidega maitsestatuna ning Slow Cooker potis 10 tundi hautatuna. Pärit on selline kooslus Lõuna-Aafrikast, kust pärit bobotie’d oli meil reede õhtul külas käies õnn nautida.
Bredie nimetus tähendabki tomatikastmes ja vürtsidega hautist.
Mõnusad lihased-vürtsised toidud mõlemad.

Sama retsepti võib edukalt ka tavalises ahjus teha, siis tuleks arvestada vähemalt 3-4-tunnise hautamisajaga (aga miks mitte ka pikemalt).
Härjasaba võib leida turult ja nädalalõppudel ka Stockmannist. Turul meeldib mulle eriti saba tükeldamisprotsess – kogenud müüa võtab noa ning lõikab lihtsalt liigese kohtadest saba läbi. Kuidas välisel vaatlusel aru saada, kus on kont ja kus liiges, see on mulle seni mõistatus.

Vaja läheb bredie jaoks:
1 kg härjasaba tükeldatuna
päevalille vm õli
2 suuremat sibulat, hakituna
pöidlasuurune ingverijupp, peeneks hakituna
1 tšillipipar, peeneks hakituna
1/2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 spl jahu
1 purk purustatud tomateid (400 gr)
300 ml veisepuljongit
2 loorberilehte
2 spl muskovaado suhkrut
2 spl linnaseäädikat (minu oma oli pärit M&S poest, selle puudumisel kasuta kas punaveini- või palsamiäädikat)
soola ja pipart
Kuumuta õli pannil ning prae härjasaba tükke seni, kuni need on igast küljest pruunistunud. Tõsta sabatükid ahjupotti.
Lisa pannile veel õli ning prae keskmisel kuumusel hakitud sibulat umbes 5 minutit. Lisa ingveritükid, tšilli, vürtsid ning jahu. Sega kõik läbi ning lisa siis veel purustatud tomatid ja kuum puljong. Lase keema tõusta, sega juurde loorberilehed, fariinisuhkur, äädikas ning sool-pipar.
Kalla saadud segu härjasabadele peale ning hauta madalal kuumusel ja pikalt (tavalises ahjus võiks see kuumus olla ca 110-130). Minu Slow Cooker lasi sabal higistada 77 kraadi juures 10 tundi, aga oi kui maitsev ja mõnus see lõpptulemus sai. Kulunud väljend küll, aga suus see saba sulas 🙂

Serveerimiseks lisasin taldrikule kartuli-bataadipüreed ning ahjus küpsetatud pastinaagilõike, mis olid saanud viimase lihvi vahtrasiirupilt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.