/prindi retsept/
Pühendatud alanud Jäneseaastale! Kõrvad reipalt kevade ootuses kikki. Head Uut Jänkuaastat!
Loodan teid kõiki homme Solarises Blogi kohvikus kohata, aga kui kord juba nädalavahetus käes, miks siis mitte seda ka ühe mõnusa õunase küülikuhautisega tähistada.
Küüliku leidmine kaubandusvõrgust on nüüd ka veidi lihtsam – Sadamaturule pidi sel nädalavahetusel kohale tulema ilus kodumaine küülik ja küülikumaks (mmm!). Muul ajal pakub Rannamõisa lausa supermarketis (näiteks minu kodupoes Prismas on alati olemas) terveid küülikuid.
Küülik siidris oli mul juba mõnda aega kinnisidee. Tahtsin lihtsalt ära proovida, sest kõhutunne ütles, et see võiks olla hea.
See seletab seda, miks ei mõelnud ma pikalt, kui leidsin Normandia küüliku retsepti Sara Lewise raamatust – lisaks siidrile oli küülikule juurde vaja veel lisada 2 paraja suurusega õuna ja maitset tuli tuunida calvadosega. Nii et õun + õun + õun. Muudest komponentidest oli maitsekoosluse juures oluline veel täistera sinep, mis toidu mõnusalt täpiliseks teeb. Kõik see kokku andis tulemuseks ühe mõnusa prantsusepärase pajaroa ja kõhutundes ei pidanud pettuma. Küülik siidris on väga toimiv kooslus ja kes vähegi jänkuliha sõber, siis peaks see pada küll sobilik olema.
Vaja läheb siidrise küüliku jaoks:
1 küülik
3 spl jahu
õli ja või segu praadimiseks
1 suur sibul hakituna
2 keskmise suurusega õuna (roheline Granny Smith vm tugevama kehaga hapukas õun)
3 spl calvadost või konjakit
250 ml kanapuljongit
200 ml kuiva (soovitavalt Normandia) siidrit
3 tl Dijoni sinepit ja/või täistera sinepit
100 ml vahukoort
Soola ja pipart
Paar oksa tüümiani (soovi korral)
Siin siis osa küülikute seltsilistest. Siider naturaalne ja kuiv soovitavalt Normandia päritolu. Pajast ülejäänud siider võib jääda kokale preemiaks 🙂 |
Alustada tuleks sellest, et küülik ära tükeldada. Raamatus soovitas 4-ks tükiks, kuid meie tavapärane lõikus eraldab küüliku umbes sellisel moel ning 6-ks kuni 8-ks tükiks.
Kuumuta pannil õli ja või segu. Sega jahu soola ja pipraga ning püherda küülikutükke jahusegus. Prae tükke mõlemalt poolt kuni kuldse värvuse saamiseni.
Küülik enne ahju… |
ja pärast ahju. |
Vasta