Scotch eggs

Esileht / Määramata / Scotch eggs

/prindi retsept/
Mingil veidral põhjusel on meil tekkinud traditsioon, et vanal heal Inglismaal kõndimas käies sööme vähemalt korra ka scotch egg’e. Ilma selleta ei ole reis täiuslik.
Eesti keeles võiks ju öelda ka šoti munad nende kohta, aga see tundub kuidagi veider. Võib-olla on see minu kiiks, aga scotch egg jääb ikka scotch egg´iks.

Tegemist on üsna traditsioonilise vana briti toiduga – toitev, lihane, rasvane, ebatervislik ja samas oma veidral moel ikkag väga maitsev. Eelkõige pubitoidu kategoorias. Tõenäoliselt on scotch egg eriti maitsev just siis, kui mitte liiga sageli neist toituda.
Oletatakse, et scotch egg on tegelikult hoopis brittide poolt mogulitelt üle võetud teatud koftaliik. On kuidas on, aga vahetevahel võib ju keedetud muna hakkliha-ürdisegusse riietada, paneerida, friteerida, majoneesi peale määrida ja siis süüa. Üks mis kindel, kõht tühjaks ei jää ning seda toidu võib süüa nii soojalt kui külmalt (tihti on scotch egg ka piknikukorvi üks komponent)

Nende ümmarguste pallide valmistamise jaoks läheb vaja (kogus on kuuele ehk 6 muna ja ühest munast piisab ühele sööjale küll ja veel):
8 muna (6 + 2 muna paneeringuks)
500 gr kvaliteetset seahakkliha (nt Rakvere delikatess)
paar vart värsket hakitud salveid
korralik kogus värsket hakitud peterselli
paar oksa värsket tüümiani, varre küljest lahti rebitud lehtedena
2  küüslauguküünt, peeneks hakituna
jahu paneerimiseks
umbes 150 gr värskelt peenestatud tahket saia või sepikut (või ka riivsaia)
ohtralt õli friteerimiseks
soola ja pipart

Valmistuskäik: kuumuta potis soolaga vesi keemiseni, pane sinna keema 6 muna. Selleks, et munakoor katki ei keeks, on soovitav külmkapist võetud munad esmalt veidikeseks ajaks sooja vette panna. Keeda ca 6 minutit. Kalla munadele külma vett, lase veidi jahtuda ning koori.
Sega hakitud ürdid, sealiha ning küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Jaga hakkliha kuueks võrdseks osaks ning märja käega vormi igast hakklihapallist ümmargune ring, mis peaks olema nii suur, et saad sinna sisse muna mätsida. Vormi nii 6 pallikest.
Võta 3 kaussi – esimesse pane jahu, teise 2 lahtiklopitud muna ja kolmandasse riivsai. Veereta esmalt munatäidisega lihapalli jahus, siis munas ning siis riivsaias. Riivsaia suru niipalju pallile külge, kui võimalik. Sellest moodustub mõnus krõbe koorik.
Kui 6 scotch eggi on ilusti mundrisse riietatud, siis kuumuta pannil või potis õli ning friteeri 2-kaupa pallikesed õli sees. Selleks kulub umbes 8 minutit. Friteerimise ajal keera pallikesi nii, et kuldne krõbe koorik moodustuks ümberringi.
Tõsta õlist välja majapidamispaberile nõrguma. Lase veidi taheneda ning serveeri koos hea majoneesiga.
Maitseb nagu aus ja korralik pubitoit.
Retsept on pärit ajakirjast Delicious.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.