Pähkline kook karamellise vahekihiga tumeda šokolaadikatte all. Taevalik trio

Esileht / Määramata / Pähkline kook karamellise vahekihiga tumeda šokolaadikatte all. Taevalik trio

No ei saa nii suurepärase koosluse puhul asjalikult väljenduda. Tegemist on tõeliselt “vauuu” elamust põhjustava koogiga ja seepärast kaldun veidi emotsionaalseks.

Mina, Liivimaa nirum magusasööja, haukasin seda kolmekihilist kooki esmalt tavapäraselt hambaotsaga veidi prooviks ja siis juba mauh-mauh suutäitega. No on mõnus! Natuke vaeva tuleb näha, aga proovin võimalikult detailselt tegevuskäigu jäädvustada,et saaksite seda õndsust ka ise proovida. Koogi puhul võlub see, et põhjakiht on ilma jahu ja rasvaineta ja olin väga üllatunud kuivõrd meeldiva mahlase olekuga jääb selline pähklitainast küpsetis. Kindlasti proovin sama pähklipõhja ka teiste kookide puhul kombineerida.

Algne retsept on pärit Delicious ajakirja märtsinumbrist nimeks oli tal “Not millionaire’s shortbread“, koogi päritolumaaks Malawi ja retseptirubriigi teemaks olid Fairtrade toiduained. Seega peaksid-võiksid olla kõik koostisosad ausa kaubanduse märgiga. Paraku on Eestis Fairtrade toiduainete kättesaadavus lünklik. Ja teades veidi kogu selle liikumise telgitaguseid, siis ei tasu ka liiga kindel olla, et kaubale kleebitud Fairtrade märk on midagi enamat kui märk ja hinnalisa. Vähemalt kakaoubade ja šokolaadi puhul.
Kõige enam nõuab keskendumist ja tähelepanu suhkru karamellistamine. Selle protseduuri ajal on soovitav telekast mitte poole silmaga lemmiksaadet jälgida ega ka samal ajal võileibu valmistada. Keskendu sportlase kombel sooritusele ja kui oled 100% oma tähelepanust karamelli valmistamisele pühendanud, peaks lõpptulemus olema ka igati perfektne.

Pähkline põhi
150 gr röstitud ja kergelt soolatud maapähkleid (võid osta valmiskujul või siis kergelt kuumas ahjus koos 1 tl soolaga röstida ca 5-7 minuti jooksul)
50 gr röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
(algretsept sisaldas vaid maapähkleid, kuid sarapuupähkel andis väga mõnusa maitse veel lisaks)
2 muna
1,5 dl muskovaado vm pruuni suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
õli vormi määrimiseks.
Rösti pähkeid ahjus, koori sarapuupähklitelt koor ning purusta köögikombainis. Klopi lahti munad, lisa sinna suhkur. Sega küpsetuspulber pähkliseguga ning lisa muna-suhkru segule.

Pane ca 20 cm kandilise vormi põhja küpsetuspaber, määri see õliga ning kalla saadud pähklimass küpsetuspaberile.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Jahuta põhi korralikult maha.

Kooreiirise maitsega karamelline vahekiht
2 dl suhkrut
100 ml vahukoort
Võta paksupõhjaline pann, kalla sinna peale suhkur ning lase keskmisel kuumusel (mina kasutasin 7/9 kuumust) suhkrul kuumeneda. Mõõda välja vajalik kogus vahukoort.
Suhkur on algul muutumatu, kuid mõne aja pärast hakkab alumine kiht sulama. Sega suhkrumassi kogu aeg kuni kogu suhkur on sulanud ja lase suhkrul pannil karamellistuda kuni kergelt punaka tooni tekkimiseni.

Minul hakkas lõpus suhkrukaramell ka juba kergelt suitsema.
Võta pann tulelt ning sega hästi kiirelt ja kogu aeg liigutades koor karamelli hulka.

Sega seni, kuni mass ühtlustub ning kalla siis karamelliiris eelnevalt küpsetatud põhjale.

Väga pikki mõttepause selles faasis ei tasu võtta, kuna karamell hakkab üsna kiirelt tahenema.
Vii põhi koos karamellise vahekihiga jahtuma.

Šokolaadikate
See on kogu protsessi kõige lihtsam osa. Purusta 100 gr suure kakaosisaldusega (vähemalt 70%) šokolaadi väikesteks tükkideks ja sulata kuumaveevannil.

Sulatamise kohta olen veidi täpsemaid juhiseid kirja pannud SIIN. Kui tahad veidi pehmemat katet, lisa šokolaadile veel paar supilusikatäit vahukoort. Väldi vee sattumist sulatatava šokolaadi sisse.

Kalla šokolaad jahtunud karamellisele vahekihile ning lase šokolaadil taheneda.

Lõika terava noaga kook tükkideks ja …. oehh, elu on ilus! Üks mõnus piimane kohv või naturaalsest kakaost tehtud hea kreemine kakao sobiks ka hästi kõrvale. Pühapäevatunne on päevast sõltumatult garanteeritud 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.