Sel aastal sedamoodi. Lihavõtted 2011 ja martsipanine pasha

Esileht / Määramata / Sel aastal sedamoodi. Lihavõtted 2011 ja martsipanine pasha

Vahel on kohe kõik paigas. Ilm on ilus ja uskumatult soe, pere on kõik koos, olla on hea ja meel on rahul. On kevadpühad või siis lihavõtted. Munadepühad. Ülestõusmispühad. Kuidas iganes sobib. Ja see nimetus polegi oluline. Oluline on see, et ootamatult kiirelt soojaks läinud ilm ning igast avausest sisse pressiv tärkamistungi täis kevad muudavad meeleolu nii ülevaks ja hinge nii rahulikuks, et neil hetkil ei oskagi midagi rohkemat soovida.
Omamoodi paradoksina mõjus ka terrassil päevitamine, kui naabri aias veel lösutamas korralik ports lund.

Lihavõtted ei oleks lihavõtted ilma munade värvimiseta ega ka pashata. Need traditsioonid on pärit juba minu lapsepõlvest ning teen kõik omalt poolt, et seda vähest ka oma lastele edasi anda.

Selleaastane pasha erines veidi traditsioonilistest ülirammusatest paastujärgsetest pashadest, kus reeglina suur kogus võid ja rasvast kohupiima. Üritasin seekord teha veidi kergemat ja teistlaadset pashat. Saades idee Ragne blogist, kus üks kohupiima magustoit sai martsipanised vaherattad, tegin seekord ka oma pasha martsipaniste vahekihtidega ning jõhvikast lisanditega. Oli see nüüd juhus või mitte, aga seekord oli esimene aasta, kus kõik minu lapsed ka pashat sõid. Ja loomulikult rõkkas ema süda siinkohal rõõmust.
Pasha jaoks läks vaja:
700 gr rammusat kohupiima (minul oli Saidafarmi kohupiim)
200 ml vahukoort
2 muna, vahustatuna
200 gr martsipani
1 sidruni riivitud koor ja pressitud mahl
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl suhkrut
200 gr kuivatatud jõhvikaid
Pasha tuleks valmis teha  päev enne seda, kui soovid sööma hakata.
Kaunistamiseks martsipani, vutimune, kuivatatud greipi, -aprikoosi. -jõhvikaid ja -papaiat (neid ostan turult).
Vahustasin eraldi vahukoore ja munad koos suhkruga. Segasin kõik pasha koostisained v.a. martsipani kokku. Martsipanist rullisin tainarulliga kaks ratast, mis umbes sama läbimõõduga, mis sõel, kus pashamassi nõrutama kavatsesin hakata.

Vooderda suurem sõel marliga ning kalla esmalt umbes 1/3 kohupiimamassi sõelale. Pane kohupiimamassile martsipaniratas. Kalla 2/3-ndikku kohupiimamassi martsipaniratta peale ning aseta sinna peale teine martsipaniratas. Kõige peale kalla viimane kolmandik kohupiimamassi. Kata mass pealt marliga ning jäta jahedasse nõrguma. Sõela alla aseta kauss, kuhu valgub kohupiimast vedelik.
Järgmisel päeval haruta pasha marli seest välja, aseta vaagen massi alla ning kalluta pasha vaagnale. Eralda marli. Kaunista vastavalt oma soovile. Mina kasutasin kaunistamiseks martsipanimassist “punutud” linnupesa, kuhu peitsin mõned keedetud vutimunad. Linnupesa alla puistasin veidi kookoshelbeid, et martsipan sulama ei hakkaks. Värvi lisasin pashale kuivatud puuviljadega.
Munasid värvisime, nagu tavaks saanud, ikka vanal heal sibulakoore meetodil. Ei saa nende looduslike mustrite vastu ükski kleeps ega toiduvärv. Iga kord on muna sibulakoortest välja harutades üllatusmoment. Mustreid, mida sealt leida võib on lõputult. Sama kaunis ja kordumatu kui loomulik vutimunade muster.
Sel aastal sattusin küll Keskturul termokahanevate munarosettide võrku – sinisekirjud klassikaliste mustritega rosetid olid täpselt nii ilusad, et ma ei suutnud vastu panna kiusatusele osa munadest ka Vene õigeusust pärit sümbolite sini-valge kirjaga kaunistada.
Sibulakoortega värvimine jäi pere vanemate laste tegevuseks, kes aastate jooksul on juba tähelepanuväärse vilumuse omandanud.


No ja muus osas oli peaosas mõnus soe kevadine ilm. Loomulikult huugas grill ja grillil śaślõkk ja kuna Kalaturult (kuhu läksime küll meretinti tooma aga ei olnud seekord meretindi päev) saime ilusaid pirakaid räimi, siis tegime ühe suitsutuskastitäie värskeid suitsuräimi.
Peale pikka ja kurnavat talve on esimesed kevadised toimetused niiii mõnusad ja energiat taastootva iseloomuga. Kolm sooja ja päikeselist kevadepüha päeva olid tõeliselt mõnusad ja meeldejäävad hetked oma kõige lähedasematega koos tuletasid jätkuvalt meelde seda, et olulised asjad siin ilmas on hoidmist ja armastamist väärt.
Loodan, et sama päikeselised ja nauditavad oli kevadpühad teie kõigi jaoks! Üle elasime taaskord selle pika ja pimeda talve. Nüüd aina rohelisema ja valgema poole.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.