Naadi-karulaugu quiche. Maakeeli umbrohupirukas. Natuke kohupiimastruudlit ka.

Esileht / Määramata / Naadi-karulaugu quiche. Maakeeli umbrohupirukas. Natuke kohupiimastruudlit ka.

Kõik sai alguse sellest, et rohisin veidi oma ürdipeenart. Mul nimelt selline Tootsi peenra laadne maalapike, kuhu aastate jooksul olen igasugu ürte kasvama pannud ning seetõttu tunnen iga rohelise lible vastu, mis nina välja pistab, teatavat aukartust. Iial ei tea, kas on see meliss, münt, rukkola või veel keegi, kes otsustanud talveunest ärgata. Tänase päeva kokkuvõttes avastasin, et kogu ürdipeenra on vallutanud naat. Seega sai naadipiruka põhjuseks rohimine ja umbrohi sõna otseses mõttes.

Muudest ürtidest olen esimesed peotäied saanud juba nii melissi kui münti – mõlemad eelmiste aastate juurtest virgunud elujõulised tegelased. Terrassil laiutavad potis aga salvei, rosmariin ja tüümian, kes tulid talvituma garaaźi aknale ning on aprillikuiselt juba täiesti korralikud purikad. Võib-olla ehk veidi kahvatumad, kui suvehooajal, aga aprilli kohta oleks patt nuriseda. Tegelikult sain neid ürte nüüd talve läbi potist näpistamas käia.

Selliselt ülbitses naat minu ürdipeenra kõrval. Ülbuse eest otse pirukasse!
Esiplaanil garaaźis talvitunud salvei, taustal puitumiskalduvustega tüümianioksake

Rosmariin hakkab väiksema põõsa mõõtu välja andma

Aga naadipiruka juurde tagasi. Tulles rohimast oli mul korralik peotäis hästi värskeid ja noori naadilehti. Ning kuna olin just sügavkülmast sulama tõstnud pärmi-lehttaigna kohupiimastruudli jaoks, siis näpistasin taigna küljest täpselt niipalju, et sain ka umbrohupirukale põhja. Muud komponendid andis ette kodune külmkapi sisu. Sinihallitusjuust sobis värskete roheliste maitsetega ülihästi ja tulemuseks oli tõeliselt maitsev ja mahlane ning ülilihtne pirukas. Läheb kindlasti kordamisele.

Vaja läheb:
ca 200 gr pärmi-lehttainast
korralik peotäis noori naadilehti
korralik peotäis karulauku
150 gr sinihallitusjuustu
2 muna
200 ml 10%-list koort
värskelt jahvatatud musta pipart
Vooderda väiksema vormi (minul oli 20 cm) põhi ja küljed õhukesek
s rullitud tainaga. Mulle meeldib kohe hästi õhukeseks rullitud tainapõhi.
Murenda sinihallitusjuust taignale. Lisa peeneks rebitud naat ja karulauk. Mina kallasin naadile korraks enne veel kuuma vett peale, aga võib ka ilma.
Klopi lahti muna, sega koorega ja kalla pirukale. Jahvata peale veidi musta pipart. Soola ei tohiks vaja minna, kuna sinihallitusjuust annab piisavalt soolasust.
Küpseta 180-200 kraadi juures, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun.

Ja kui tainast jääb üle ning puudub idee, mida sellega teha, siis võib ühe kohupiimastruudli tegemise ette võtta.

Struudli ümbrisena kasutan pärmi-lehttainast ning sisu teen valmis ca 500 grammist tahkemast kohupiimast, 3 munast, 2 dl suhkrust, 1 sidruni koorest ja mahlast, 1 tl vaniljesuhkrust. Soovi korral rosinaid, kuivatatud jõhvikaid, õunatükke, kirsse, rabarberit ehk siis mis iganes käepärast on.
Tainas tuleks lahti rullida ahjuplaadi suuruseks, asetada ahjuplaadile.
Lahtiklopitud munaga segada kohupiim, suhkur, vainljesuhkur, sidruni koor ja mahl ning kõik muud komponendid.
Laota täidis poolele tainale, jäta ääred puhtaks. Tõsta teine pool tainast täidisele peale ning näpi ääred hästi hoolega kokku. Mina keeran alumise kihi veel ümber ülemise tainakihi.Võib veel kahvliga ka igaks juhuks tainaääri kokku suruda. Kahvliga või noaga tuleks ülemisele kihile õhuaugud sisse torkida. Munaga pealt määrida ning siis ahju ca 45 minutiks 180-200 kraadi juurde, kuni struudel kaunilt pruun. Tuhksuhkrut ohtralt peale ja mahlane ning mõnus magus koogiamps ongi olemas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.