Vahel on ikka kulda väärt otselink slaavi kogukonna – täpsemalt köögi – esindajaga. Minu armas inspiratsiooni- ja ideedeallikas on Naša, kes on imetore inimene ka siis, kui ta köögist välja tuleb. Päritolult Peipsiäärsete vanemate tütrel on tema kodus riiulil minu jaoks hindamatu väärtusega retseptide kogu. Ja ta ei ole üldse kade ning jagab suurima heameelega oma perekonna uuemaid ja vanemaid reliikviaid.
Olen juba aastaid olnud sõltuvuses Naša tehtud hoidistest. Minetades igasugu au- ja häbitunde, lasen endale Našal külas olles perenaisel tarida välja hoidiseid ja naudin neid hetki kõikvõimalike kabatšoki ikrade, marineeritud tomatite-paprikate ja muu väärt kraami keskel. See hoidiste koolkond erineb väga selgelt meile harjumuspärasest ehk Eesti hoidiste koolkonnast. Ei pea vist lisama, et mulle Slaavi juurtega hoidistamisloogika meeldib.
Nüüd, paar päeva tagasi, jagas Naša minuga üht suvikõrvitsast tehtud vürtsika hoidise retsepti, mille nimi vene keeli siis кабачковая икра.
Hästi maitsev on see ikra. Selline terav, vürtsikas ja magus üheaegselt. Ning mis eriti tänuväärne – selle abil saab ära realiseerida päris hulganiselt suvikõrvitsat, mille uputus on nüüd saabunud.
Suvikõrvitsa ikra
Koostisosad
- 3 kg suvikõrvitsaid riivituna
- 300-500 g tomatipastat
- 2 dl suhkrut
- 2 dl õli mina panin vähem, ehk umbes 1 dl
- 2 sl soola
- 5-6 tšillipipra kauna
- 1-1,5 klaasitäit küüslauguküüsi riivituna või hakituna
- Tilli peterselli, koriandrit
- 1 sl äädikat
- 1 tl jahvatatud musta pipart.
Valmistamine
- Tee nii: riivi suvikõrvitsad ning keeda neid umbes 15 minutit, siis lisa tomatipasta, küüslauk, sool, suhkur, õli, hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral ka äädikas. Keeda ca 20-30 minutit. Lisa veel jahvatatud must pipar ning soovi korral endale meelepäraseid ürte. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa veel soola-suhkrut-haput.
- Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
Vasta