Lugedes venekeelset perioodikat ehk täiesti teistmoodi kihiline õunapirukas

Esileht / Määramata / Lugedes venekeelset perioodikat ehk täiesti teistmoodi kihiline õunapirukas

Mul on viimasel ajal uus hobi. Nimelt olen avastanud enda jaoks venekeelsed ajakirjad. Täpsemalt toiduajakirjad. Täitsa vahva lugemine ja mulle meeldib nende ajakirjade totaalne erinevus lääne päritolu ajakirjadest – trükk on vahel kehvavõitu, pildid on mõnikord apetiitsed ja teinekord jälle mitte nii väga, lehepinda ei kasutata suurte kaunite fotode jaoks, vaid ikka palju retsepte ühel lehel ja siis veel see toitude eripära. No mulle lihtsalt meeldib leida eraldi rubriiki Gruusia toitudest (näete! toidumaailmas ei mingit vaenutsemist), teist rubriiki hoidistest (kus alates sissetehtud boršipõhjast-seeneseljankast kuni marineeritud füüsaliteni välja), kolmandat sibulateemalist, neljandat kompottidest jne.

Ja siis see küpsetiste rubriik! Slaavi mõjutustega koogid-pirukad on kohe kuidagi teistsugused. Kui Delicious´t, Good Food’i, Olive’i vm ajakirja lehitsed, siis sageli on nii, et pilt on lummav, toit ise aga selline sama asja ei-tea-mitmekümnes töötlus. Ja siis taban ma ennast silmitsemas venekeelse ajakirja õunapiruka retsepti ja tavapärase reaktsiooni: “ahjah, tegelikult täitsa huvitav, lisame siis sinna kooslusele veel selle väikese nüansi” asemel ei usu ma algul retsepti. Tundub liiga teistmoodi. Et kas nii saama?! Ja tuleb välja, et saama. Saama veel nii, et tulemuseks on selline mõnus pirukas et oh-ho-hoo!

See õunapirukas on lahe pirukas ja täitsa teistmoodi on pirukategu igal juhul. Paras just nädalavahetusel ette võtta, kuna naaatukene on ka mösserdamist (kihtide rullimine), aga tulemus on just selline, et rahulolu nii maitsest kui ka täiesti teistmoodi välimusega koogist on garanteeritud. Lisaks sellele on tõeliselt maitsev karamelliste-võiste õunakihtide vaheldumine üsna askeetliku lihtsa tainakihiga.
Pirukataina jaoks läheb vaja (vat seda kooslust ma silmitsesingi, et kas seal mõõtühikud kuidagi valesti ei ole läinud ja kas ongi SELLINE tainaretsept): *
2 klaasi jahu**
2 muna
4 spl hapukoort
3 spl sulavõid
1/2 tl soola
Vat see või kogus ajas mind ärevaks. Tegevuskäik on selline, et klopi muna lahti, lisa hapukoor, sool ja või ning siis tuleks sisse sõeluda jahu. Ja mis sa kostad! Tulebki täitsa korralik tainas. Pean üles tunnistama, et oma ärevuses lisasin võid veidi rohkem kui retseptis ette nähtud ja siis tuli veidi veel jahu lisada. Tulemuseks peab olema sellise paksema pärmitaina paksusega tainas, mida kannatab rullida ja vormida.

Vormi tainas ühtlaseks massiks ning jaota neljaks osaks nii, et üks osa neljast on teistest veidi suurem (sellest tuleb koogi põhi). Rulli tainast jahusel pinnal neli “pannkooki”, millest üks peaks olema veidi suurem kui koogivormi läbimõõt ja teised koogivormiga enam-vähem ühesuurused. Taina kinnijäämist laua külge aitab ennetada korralik jahukogus tööpinnal. Tainast jagub 24-26 cm läbimõõduga koogivormi jaoks.
Täidise jaoks läheb vaja:
6-8 hapukat õuna (Antoonovkad on super!)
1 klaas suhkrut (kui on magedamad õunad, siis võid suhkrukogust vähendada)
100 gr võid
soovi korral kaneeli
Lõika õunad õhukesteks viiludeks. Sulata või.
Nüüd tee nii: määri koogivorm õliga. Aseta koogivormi (ära kasuta lahtikäivat koogivormi, kuna küpsemise ajal sulav või ja suhkur võivad vormist välja valguda ja ahjus kõrbema minna) põhjale kõige suurem tainaplaat nii, et põhi ja osaliselt ka ääres oleksid tainaga kaetud. Sinna peale laota umbes 1/4 sulavõid, 1/3 õunadest ja 1/3 suhkrust. Kui see tehtud, siis aseta õunte peale järgmine tainakiht. Siis jälle sama skeem: 1/4 võist, 1/3 õuntest ja 1/3 suhkrust. Ja nii kuni viimase kihini välja.
Viimasele kihile määri peale lihtsalt sulavõid.

Aseta 190-200 kraadi juurde küpsema ca 40-50 minutiks. Küpsemise ajal kasta pealmist kihti väljasulava või-suhkru seguga, millest moodustub pirukale vastupandamatult maitsev karamelline kiht.
Valmis kook puista üle tuhksuhkruga ning serveerimisel võib lisada vaniljejäätist või -kastet.
Vkusno!

Võid lisada õunakihtide vahele veel kaneeli, pähkleid, (rummis leotatud) rosinaid, ürte vm meelepärast, lõpptulemus muutub kindlasti aina paremaks. 

*  Retseptis toodud koguseid on parandatud 24.08

** Mulle hullult meeldib see nõukaaega meenutav klaasi ja supilusika mõõdumaailm. Tänapäevasemate mõõtühikute viljelejatele teadmiseks, et 1 klaas = 2 dl ja supilusikatäis võid on ca 15-20 gr.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.