Kuidas šokolaad ja jõhvikas koogis kokku said

Esileht / Määramata / Kuidas šokolaad ja jõhvikas koogis kokku said

Pealkirja laiendus võiks olla: … ja kui hästi see kõik kokku maitses.
See on kook neile, kes väga magusate kookide sõbrad ei ole. Soliidse tumeda šokolaadikoguse sisse peidetud marjad annavad täidlase, sügava ja rikkaliku maitsega tulemuse, millele väike hapu vimka juurde lisandub ning mis magususe delikaatselt tahaplaanile surub. Mulle meeldib selline variant koogist väga!

Algses koogivariandis olid šokolaadise siiditeki alla peidetud vaarikad. Kindlasti ka supermaitsev kooslus. Marjade osas võibki siin üsna loominguline olla: soovi korral võib kasutada maasikad, sõstrad, mustikad, granaatõunaseemneid vms või miks ka mitte ka üldse ilma marjata šokolaadikooki teha.
Kook ise on aga mõnus. Selline natuke patuselt ahvatlev ja nüüd küll sõna otses mõttes suussulav. Šokolaad ju! Kuna šokolaad selle koogi puhul on kindlalt kandvas rollis, sis soovitan kasutada vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega toodet. Nii Odendsel (Kalevi alla kuuluv kaubamärk) kui ka Fazeril on olemas plokkšokolaad, mis on kõrge kakaosisaldusega ning spetsiaalselt küpsetamise jaoks mõeldud.

Arvestades koogi lihtsust, siis on kindlasti tulemus pöördvõrdeline panustamisega ehk suhteliselt lihtsa vaevaga valmib väga hõrk tulemus.
Retsept on pärit minu värskelt raamaturiiulile koha leidnud Serge Dansereau raamatust  “French Kitchen” mis on tulvil suurepärastest Prantsuse köögil põhinevatest klassikutest ja ka uuema aja töötlustest.
Mina kasutasin kandilist vormi, kuid antud kogusest peaks piisama ka 24 cm läbimõõduga koogivormi jaoks. 
Põhja jaoks läheb vaja:
120 gr võid
125 gr suhkrut
150 gr jahu
50 gr kakaopulbrit (ikka see magustamata variant ehk naturaalne kakao)
näpuotsaga soola
Aseta toasoe või ja suhkur kaussi ning sega või mikserda mõne minuti jooksul ühtlaseks kreemjaks massiks. Sega jahu, kakaopulber ning sool ning lisa või-suhkru segule. Sega ühtlaseks tainapalliks ning aseta vähemalt 30 minutiks kuni tunniks külmkappi.
Külmast võetud tainas rulli jahusel pinnal õhukeseks ja tõsta koogivormi või suru tainas lihtsalt näppudega muljudes koogivormi põhja. Aseta vorm külmkappi ca 30 minutiks kuni tunniks.
Küpseta 180 kraadises ahjus ca 15 minutit, kuni koogipõhi on parajalt krõbe. Jahuta.

Šokolaadise täidise jaoks läheb vaja:
200 ml vahukoort (300 ml ümmarguse vormi jaoks)
300 gr tumedat šokolaadi (400 gr ümmarguse vormi jaoks)
100 gr jõhvikaid vm marju
Kuumuta kastrulis koor. Sinna sisse puista hakitud šokolaad ning lase šokolaadil kuumas koores täiesti ühtlaseks sulada.
Laota marjad eelküpsetatud koogipõhjale. Kalla marjadele šokolaadi-koore segu ning aseta kook külmkappi ca 4 tunniks, et šokolaad taheneks. Enne serveerimist tõsta vorm toatemperatuurile, et šokolaadikiht lõigates ei tükiliseks ei mureneks. Lõika kuuma vette kastetud noaga, et lõikepind ilusam jääks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.