Mandlipiima panna cotta

Esileht / Määramata / Mandlipiima panna cotta

Viimati sai tehtud postitus klassikalisest panna cottast. Kui nüüd veidi klassikast eemalduda ja otsiva pilguga ringi vaadata, siis võib tulemiseks olla üks ülimõnus panna cotta teemaline töötlus, kus mandlist maitset annab nii mandlipiim kui mandliessents. Nii et üks tõsiselt mandline magustoit.

Mandlipiima avastasin enda jaoks üsna hiljuti, kui jäin silmitsema Prismas sojapiima kõrvale paigutatud erinevaid piimaasendajaid neile, kel laktoositalumatus või kes lihtsalt lehmapiimale asendust otsivad – riisipiim, kaerapiim, mandlipiim… Mandlipiim tundus küll väga magustoidulik teema olema.
Maitses ongi tunda, üllatus-üllatus, mandlit. Parasjagu delikaatselt ja samas täiesti äratuntavalt.
Sellestsamast mandlipiimast sai valmis tehtud dessert, kus lisaks mandlipiimale kasutusel veel Piprapoest pärit mandiekstrakt, mis tõeliselt mõnusa mandlise maitsega abivahend kõigile koogi- ja desserdivalmistajatele.

Minu mandline panna cotta sai järgmise koostise järgi valmis segatud:
3 dl mandlipiima
3 dl 35%-list koort
1 tl mandliekstrakti
1 tl vanillikauna pastat
3-4 spl suhkrut
6 lehte želatiini (annab tulemuseks mitte väga tugeva tarretise, mida kannatab samas vormist välja kallata)
Pane želatiinilehed külma veega likku. Kuumuta kastrulis mandlipiim, koor ja suhkur kuni suhkur on lahustunud. Sega juurde mandliekstrakt ja vanillipasta. Pigista želatiinilehed kuivaks ning pane kuuma piima sisse. Sega, et želatiin korralikult lahustuks ning kalla siis vormi või klaasi sisse. Aseta külma tahenema.Desserti võib serveerida nii sama kausi või klaasi sees, kus magustoit tarretus või kummutada ta ümber magustoidutaldrikule. Kui soovid vormist välja kallata, siis tõmba enne noaga tarretise küljed kausi äärtest lahti ning järsu raputusega kummuta panna cotta taldrikule.
Mina valmistasin panna cotta seltsiliseks veidi troopilist nüanssi andva apelsinikastme, aga eriti populaareks lisandiks laste seas osutus hoopis külmkapist sulama tõstetud toormaasikamoosist spontaanselt kasutusele võetud kaste. Tegelikult võibki igaüks enda jaoks sobiva lisandi mandli panna cottale ise otsida. Katsetada tasuks erinevate maitsetega, alates vaarikast (vaarikas ja mandel sobivad ju suurepäraselt), astelpaju, rabarberi, šokolaadi jm variantidega

Apelsinikaste valmib aga nii:
1 väiksema apelsini riivitud koor
2 apelsini mahl
1 dl pruuni suhkrut
30 g võid
1 tähtaniis
Sega apelsinimahl ja -koor, või ja  suhkur. Lisa sinna ka tähtaniis. Hauta vaiksel tulel umbes 15 minutit, kuni kaste pakseneb ja muutub siirupiseks. Eemalda tähtaniis.
Serveeri kastet koos panna cottaga ning kaunistamiseks tõmba tsitrusekoorijaga mõned apelsinikoore ribad ja säti kõrvale mõned melissioksad.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.