Panna cotta astelpajupüreega

Esileht / Määramata / Panna cotta astelpajupüreega

Panna cotta on Itaalia päritolu lihtne dessert, mis reeglina koore (või ka piima) sisaldusega, kuumutatud ja želatiiniga tarretatud. Variatsioone panna cotta teemal liigub päris palju ja üsna fantaasiarikkaid, seega on kohati isegi keeruline selle magusroa olemust piiritleda. Et kas siis želatiiniga tarretatud kohv on kohvi panna cotta või jääb ta ikkagi kohvitarretiseks. See siintoodud versioon on üsna vanamoeline ehk klassikaline lähenemine panna cottale ja määratlemine ei tohiks ka vaidlusi tekitada.

Vaja läheb:
500 ml koort – võid kasutada 35%-list või ka lahjemat ehk 10%-list. Ei pea vist lisama, kumba variandiga siidisem lõpptulemus jääb 🙂 Võib ka segada erineva rasvasusega koored või hoopis piimaga rammusat koort lahjendada
2-3 spl suhkrut
1 spl naturaalset vaniljepastat (Piprapoe kraam)
4-5 lehte želatiini (ca 2 tl pulberželatiini), sõltuvalt kui tugevat tarretust tahad

Astelpajukreemi jaoks on vaja värkseid (külmutatud) astelpajumarju ja suhkrut. Soovi korral ka sorts konjakit vm teravuse lisajat.

Kuumuta koor koos suhkruga vaiksel tulel kuni suhkrur on lahustunud. Lisa vaniljepasta.
Leota želatiinilehti külmas vees ca 5 minutit. Pigista käe vahel liigne vedelik välja ning lisa kuumale koorele. Sega korralikult läbi. Želatiinilehtede puhul arvesta, et 5-6 lehte annavad tulemuseks vormist väljakallatava ja tugevama tarretise, 4 lehte aga pigem sellise pehmema panna cotta, mida sobiks otse serveerimisnõust (pokaal, magustoidukauss) süüa.
Määri neutraalse maitsega õliga 4 brüleekreemi vm sobivat vormi. Kalla kooresegu vormidesse ning aseta külma tarretuma (arvesta vähemalt 4 tunniga).
Külmast võetud panna cottal tõmba ääred noaga seinte küljest lahti ning kummuta dessert taldrikule.
Astelpajukreemi jaoks püreesta lihtsalt astelpaju suhkruga täpselt nii magusana kui soovid. Tegelikult võiks siis massi kurnata läbi sõela, aga need kelmikad tumedad seemnetäpid tundusid nii vahva lisandina, et ei raatsinud neid välja kurnama hakatagi.
Mõnus lihtne klassika ja oodaku ta vaid, kui hakkab jälle kodumaist rabarberit saama. Rabarberikastmes panna cotta on ka lihtsalt võrratu.
Head ja suhteliselt sarnast ideed jagas ka hiljuti Silja, valmistades panna cotta valge šokolaadiga ning granadillikastmega. Nomm-nomm.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.