Mangopuding

Esileht / Määramata / Mangopuding

Olen kuidagi ootamatult rabarberihooajal mango- ja eksootiliste magustoitude lainele sattunud. Süüdlaseks on tõenäoliselt koju taritud küpsed magusad mangod ja külmkapist vastu vaatav avatud poolik East Endi mangopüree, millele tuli lahendus leida. Igal juhul on tegemist just selliste eeldustega, et justkui iseenesest kandsid jalad mind kokaraamatute riiuli poole ja otsisin üles juba paar korda silma jäänud mangopudingi retsepti.

Kõnealune raamat on Annabel Jacksoni “Chinese Cooking” ja tema raamatus on selle mangopudingi valmistamisel kasutatud saagot (mis muide oli ka eelmise vabariigi ajal Eestis päris hästi tuntud ja kasutatud tooraine). Mina seadsin sammud kiirelt Piprapoodi ja tõin sealt ära saago asenduse ehk tapioki. Tapioki on selline võlutoit, mida võtad näpuotsatäie ja pärast on terve pere pere toidetud. Paisub ja paksendab ikka päris korralikult. Tapioki kohta saab lugeda veidi SIIT, aga julgen ise lisada, et segadus terminitega on parajalt suur ning seda, kuivõrd palju versioone tapioka algmaterjali ehk manioki juurte kohta on liikvel, ei tea vist täpselt keegi. Wikipedia andmetel liiguib järgmiseid versioone: cassava, manioc, aipim, bitter-cassava, boba, mandioca, macaxeira, manioca, tapioca plant, yuca. 

Selline teratoit ongi tapioki

Vietnamis reisil käies saime ka ise manioki juurt maitsta ja see oli selline magus tärkliseline jahune mass. Üsna lääge kraam, mida keedetakse ja siis dipitakse pähkli-suhkru segusse. Vietnamis, muide, oli seesama manioki juur rahva näljahädast päästja nii Ameeriklaste rünnakute ajal varjunud vastupanuvõitlejate kui ka hiljem Ameerika kaubandusembargo ajal. Igal juhul keeldus meie noor vietnamlasest giid seda juurt koos meiega söömast, mainides vaid mokaotsast, et on vaid maniokist aastaid toitunud ja enam ei suuda süüa.
Minul õnneks traumaatilised mälestused puuduavad ja puding tapiokast sai mõnus. Uus laar juba valmis, sest esimene katsetus kadus turbokiirusel.
25 g tapiokigraanuleid (20 minutit vees leotatud)
250 ml sooja vett 
2 spl suhkrut
200 ml East Endi mangopüreed
150 ml vahustatud 35%-list koort (võid ka rohkem lisada, kui tahad kreemisemat lõpptulemust)
4 želatiinilehte (eelnevalt vees leotatud)



Pane leotatud tapiokigraanulid veega keema ja keeda vaiksel kuumusel pidevalt segades 10 minutit. Lisa suhkur ja jäta jahtuma.Sega mangopüree sisse želatiinilehed ja lase neil korralikult lahustuda. Võid veidi ka püreed soojendada, et želatiin paremini lahustuks. Sega ettevaatlikult juurde vahukoor. Nüüd ühenda mangopüree-želatiinisegu ja tapiokimass ning sega kõik ühtlaselt läbi. Kalla magustoidupokaalidesse või klaasidesse ning aseta külma tahenema. 
Serveerimisel võid pudinigile peale lisada veel mangopüreed, mangotükke, hooaja marju või muud meelepärast.


Tooteid jagas katsetamiseks Piprapood.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.