Fenkoli, aniisi ja ingveriga marineeritud räimed. Uuest lemmikust kalatoitude raamatust

Esileht / Määramata / Fenkoli, aniisi ja ingveriga marineeritud räimed. Uuest lemmikust kalatoitude raamatust

Tuleb välja, et vahel võib inimene olla puhta pimedusega löödud. Räägin endast, kes suutis aastaid mitte märgata raamatupoodides müügil olevat Leif Mannerströmi raamatut “Räim ja heeringas“. Õnneks on pimedusepilv hajunud ja minul nüüd see raamat aukohal. Leif Manneström ehk raamatu autor on üks Rootsi armastatumaid kalakokki. Kuigi tõlge on sel raamatul nutmaajavalt nigel (või kuidas muudmoodi hinnata näiteks sellisena tõlgitud autori lauset: “Võib öelda, et andes välja tervet raamatut ainuüksi neist imetlusväärsetest kaladest, siis üks ammune unistus”), on vastukaaluks sisu ülihea. Kõikidele räime- ja heeringasõpradele kohustuslik raamat.

Olen juba paari põnevat ideed ja kooslust sealt raamatust katsetanud ja seni on kõi saanud maksimumpunktid. Toit on samuti otsa saanud enne, kui olen seda pildile jäädvustada jõudnud. Kuna aga tulemus on olnud sedavõrd suurepärane, siis tulevad kindlasti kordused ja pildid koos blogipostutusega ka.
Alustuseks üks kergelt aasiapärases maitsekombinatsioonis marineerunud räim. Koosluse autoriks on Leif Mannerströmi restoranis külaliskokana tegutsenud Ola Andresson, kelle jaoks said inspiratsiooniallikana kokku vanaema kokaraamat ja Göterborgi Aasia toiduaineid müüv pood. Väikesed muudatused said minu poolt tegevuskäigu juures sisse viidud.
Vaja läheb:
500 gr räimefileesid
1 punane sibul
1 väikesm fenkol ehk apteegitill
värsket tilli
tükike ingverit
1 tl apteegitilli seemneid
veidi riivitud laimikoort
1 tl aniisiseemneid
paar kafiirlaimi lehte (võid asendada tavalise loorberilehega)

Esimene marinaad
1 dl 10%-list äädikat
5 dl vett
1 tl soola

Teine marinaad
2 spl 10%-list äädikat
2 dl vett
2 spl suhkrut
2 tl soola
kahe laimi mahl

Sega esimese marinaadi ained ning kalla räimefileedele. Marinaad peab katma kalad täielikult. Jäta kalad marinaadi 6-12 tunniks.
Viiluta apteegitill, koori ja haki sibul ja ingver. Valmista teine marinaad, segades kõik koostisosad.
Kurna räimed esimesest marinaadist. Lao räimed sibula, fenkoli ja maitseainetega kihiti purki ja kalla peale teine marinaad. Jäta paariks päevaks külma seisma purki aeg-ajalt raputades.
Juurde serveeri musta leiba võiga või ka keedetud värskeid kartuleid ohtra tilliga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.