Tam-ta-ram, tamarind. Grillihooaja uus lemmik

Esileht / Määramata / Tam-ta-ram, tamarind. Grillihooaja uus lemmik

Tamarind on troopiline taim, mille olemasolust ja võlust sain mina teada Vietnami reisil. Enne olin vaid põgusalt selle viljaga kokku puutunud. Kogedes aga, kuivõrd universaalne hapustaja on tamarind paljudes rahvusköökides, tundus see teema veidi põhjalikumat süvenemist väärt. Tamarindi kasutatakse hästi laialdaselt ja isegi Lääne kultuuriruumi lahti laotades võib teda leida nii HP kui klassikalise Worchestershire kastme koostises. Muidu kõlbab ta aga nii jookide kui toitude maitsestamiseks, lisades omalt poolt mõnusat hapukat magusat maitset.

Vietnami reisi üheks ohkamapanevaks elamuseks oli meie pikema peatuspaiga hotelli restoranis pakutav tiigerkrevettidest valmistatud magus-hapu supp. Hapu nüanss magushapule supile tuligi tamarindist. Kusjuures tamarindi ei lisatud mitte otseselt, vaid köögis oli kauss, kuhu pandud kuivatatud tamarindikaunade känakale kallatud vett kasutati toitude hapustajana. Selles veendusin siis, kui olin endale välja kaubelnud õhtupooliku hotelli köögis koos hotelli omanikuga, kes hotellis kohalviibimise ajal ise alati köögis askeldas. Seesama supp oma vastupandamatu maitsekooslusega mu südame võitiski ning koju tulles haarasin kaasa mõned tamarindikaunad.
Nüüd, avastades, et elu on eriti lihtsaks tehtud ning umami.ee pakub tamarindi kontsentraati lausa purkitehtud kujul, sai minu katsetamiste voor uue hoo. Liites grillhooaja sinna juurde sai esmalt valmistatud üks lihtne ja võrratult maitsev tamarindi marinaad broilerikintsudele – seekord kasutasin kondita ja nahata kintsusid.
Tegemist on täiesti universaalse marinaadiga, mida sobib kasutada nii kanale, kalale, sealihale jne.
Marinaadi jaoks läheb vaja:
paar vart hakitud rohelist sibulat
1 spl tamarindi kontsentraati
paar küüslauguküünt, hakituna
1 tl Hiina 5-vürtsi segu 
1 tl mett
2 spl sojakastet
1 spl veiniäädikat

Kalla kõik marinaadi kompoenendid potti ja lase keema tõusta. Keeda paar minutit marinaadi segades, jahuta, ning tõsta siis marineerimist vajav tooraine marinaadi sisse nii, et see oleks üleni marinaadiga kaetud. Sellest kogusest peaks jätkuma ca 500-700 g liha vm tooraine marineerimiseks ja marineerima peaks paar tunnikest kuni üleöö.

Aga see ei ole veel kõik. Kuna minu jaoks olid Vietnami reisil kustumatu mulje jätnud krevetid koos tamarindi hapuka maitsega, siis tegin lisaks veel avokaado-tiigerkreveti salati tamarindikastmes.

Retsepti leidsin SIIT
Sai tõeliselt maitsev ja hõrk kooslus, mis läheb kindlasti ka kordamisele.
Selle jaoks läheb vaja:
500 gr tiigerkreveti sabasid, tooreid ja koorituna, tume soolikas eemaldatud
2 spl tamarindi kontsentraati
2 spl kalakastet
1 spl mett või suhkrut
poole laimi mahl
1 spl magusat tšillikastet
õli
1 hakitud šalottsibul
paar küüslauguküünt
väike tükk ingverit, hakituna
1 suurem avokaado
peotäis hakitud värsket koriandrit

Sega kokku tamarindipasta, kalakaste, mesi, laimimahl ja tšillikaste ning marineeri koorest puhastatud krevetisabasid ca 5 minutit.
Kuumuta keskmisel kuumusel pannil veidi õli, hauta selles hakitud šalottsibulat ca 5 minutit, lisa küüslauk ja ingver ning hauta veel minuti jagu.
Kalla sisse krevetid ning prae neid 1-3 minutit. Kalla juurde ka marinaad ning kuuuta see läbi.
Tõsta pannilt ning lisa tükeldatud avokaado ning koriander. Mina asetasin salatikausi põhjale veel veidi värsket kraami – salatilehti, tükeldatud redist, kurki ja tomatit. Sinna peale laotasin avokaadoviilud, lisasin krevetid ning kallasin selle üle kastmega. Kokku sai maitsev ja tõeliselt mõnus kooslus.
Tamarindipastaga on veel see hea lugu, et kulub teda üsna vähe ja seetõttu on mul suured kahtlused, et minu selleaastane grillihooaeg võib üsna tamarindimaitseline tulla 🙂

Nüüd aga, kardetavasti, sigineb minu blogisse paarinädalane paus. Just sel magusal ajal, kui kõik viljad ajavad mühinal ennast nii peenramaal kui kasvuhoonetes kõrgustesse. Tagasi tulles on kõik juba hoopis teine, aga sellegipoolest on ka mõnus minna, et jälle veidi muljeid ja emotsioone koguda. Lõuna-Hiina on plaanis üle vaadata ja luban, et kõike kaunist ja kulinaarset jagan hiljem ka siinse blogi kaudu.
Nautige suve ja hingake kopsud värsket suvist õhku täis. Hetkel veel sirelid õitsevad ja ööbikud laksutavad ennastunustavalt – mis saab olla kaunimat ja nauditavamat, kui see hetk praegu.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.