Jõulujook ja raamatuloos

Esileht / Määramata / Jõulujook ja raamatuloos

Üks väike võlg on vaja ära klaarida. Jookide raamatut tutvustades lubasin kõigi kommenteerijate vahel välja loosida kaks raamatut.
Suured tänud kõigile, kes oma rohkem-vähem joogiteemalise kommentaari blogisse jätsid. Oli tõeliselt põnev lugemine ja tuleb välja, et ühelt poolt on joogieelistused kohati väga sarnased ja kohati ka üllatavalt erinevad.

Hästi tuttav tuli ette Ilse jõulujook, väga sarnane minu emalt pärit retsept on ka Sahvri raamatus sees, kus suve läbi purki laotud marjad jõuludeks mõnusaks napsiks valmivad. Hästi põnev oli ka Põnnidega kodune veinivalik – kõrvitsa-, aroonia-õuna- ja rabarberi-õunavein kõlavad juba iseenesest nii intrigeerivalt ja kui sinna loetellu veel lisandumas rabarberi-maasika rosé, siis on loetelu küll tõeliselt ahvatlev. Katrini õuna ja piparmünditee kooslus jahutava suvejoogina tasub kindasti järeletegemist just oma lihtsuse pärast ja maitse on ka kindlasti mündiselt jahutav ja õunaselt puuviljane. Ohtra jääga….mmmmm! Raeli rabarberi-ingveri jook oleks raudselt ka minu lemmik. Susliku “valekirsimahl” on üks ajatu klassik ja aroonia on üldse üks alahinnatud sügisene mari, millest saab väga nüansirikkaid hoidiseid. Rebase spritzer valge veini Kellukese limonaadi ja jääga on praeguste palavate päevadega mõnus jahutaja ning veini lahjendamist kas siis veega või limonaadiga olen ka ise kuumal ajal sageli teinud. Ohtralt jääd ja siis võib isegi suurte sõõmudega janu kustutada 😉 Katrini mainitud bool on mõnus seltskonnajook, kus boolikausi äärde nõjatudes jätkub juttu kauemaks ja suvisel marja- ja puuviljarikkal ajal on võimalusi magusaid vilju lisada lõputult. Hästi põnev oli Maria mainitud Horchata Ladina-Ameerikast või ka riisipiim – seda tahaks küll ise järele proovida! Dorise nimetatud kuum tšilline šokolaad on ka minu talvine lemmik ning melissi ja piparmündilehtedega maitsestatud vett saab meilgi sageli lauale tõstetud – mõned marjad veel kannu lisaks ja suurepärane suvevesi ongi valmis. Maarja rabarberi-piparmündimahlaga immutatud tordile mõtlemine ajab aga suu vett jooksma ning samas kukalt kratsima, miks ise ei ole taibanud rabarberit piparmündiga kombineerida.
Suur-suur aitäh kõigile, kes kommentaari jätsid!
Kuna seni fortuuna rollis olnud suuremad lapsed on praegu Pärnus puhkamas, kasutasin loosimiseks elektrooniliselt juhuslikke numbreid genereerivat random number generatorit ning selle järgi on raamatu võitjateks Rebane ja Põnnidega, kes olid vastajatest siis numbrite all 5 ja 13. Palju õnne võitjatele ning raamatu kättesaamiseks saatke palun aadressile tuulimathisen@hotmail.com oma aadress või siis Smartposti jaoks telefoninumber ning koht, kuhu raamat saata.
Et aga joogiteemat jätkata, siis siia lõppu veel üks raamatust pärit retsept, mis pärit minu ema käsikirjaliste retseptide seast ning mis on ka Ilse poolt mainitud jõulujoogi meie pere variant. Vaatamata nimes sisalduvale viitele jõuludele, paneb usin joogimeister just nüüd, kui marjad valminud, ilusti purki ja varub siis kannatust nii veidi vähem kui poole aasta jagu 🙂

Ema jõulujook

1 l piiritust
1 kg suhkrut (võib panna veidi vähem, kui algses retseptis)
1 kg erinevaid
marju ehk à 250 gr marju (nt kirsse, maasikaid, musti sõstraid ja vaarikaid)
Puhasta marjad.
Kirssidele torka noaga sisse väike auk. Kalla marjad suurde purki, vala peale
suhkur ja piiritus (võid kasutada ka rummi või viina) ning jäta jõuludeni
jahedasse pimedasse seisma. Aeg-ajalt raputa purki, et suhkur lahustuks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.