Hiina kalamaitseline baklažaan

Esileht / Määramata / Hiina kalamaitseline baklažaan

Kalamaitseline baklažaan ehk pommu on tõsiselt mõnus Hiina toit, millest sai  reisil kohe peale esimest proovimist meie lemmik. Lisaks sellele on selle retsepti üles riputamine ka väikeseks võla kustutamiseks. Nimelt lubasin juba mõnda aega tagasi oma sõpradele (kellele seda toitu pakkusin), et see retsept on blogisse tulemas. Olgu siis vanad võlad kustutatud 🙂

Nüüdseks olen umbes nelja erinevat moodust ka kodus katsetades proovinud ja vaieldamatuks lemmikretseptiks on saanud telekokk Bobby Chinni World Cafe Asia sarjast Chengdu linnale (ikka seesama linn, kus me ka ise käisime) pühendatud saates kohaliku koka valmistatud variant.
Kalamaitseline on selle toidu nimetus mitte seepärast, et sinna kala lisataks, vaid baklažaani maitsestamiseks kasutatakse samu maitseaineid, mis kala valmistamiseks.
Nagu Hiina toiduvalmistamisel ikka, on vaja mõnd spetsiifilist maitseainet, mida leiab kas Umamist või siis Piprapoest Stockmanni kõrval (saab ka veebi kaudu tellida). Hea on nende maitseainete puhul see, et need kipuvad Hiina toitude puhul retseptist retseptisse korduma ja üks varustusring annab pikaks ajaks võimaluse selle kandi toitudele keskenduda.

Baklažaanide jaoks läheb vaja:
2 keskmise suurusega baklažaani
soola
maapähkli õli
1,5 spl tšillipastat (kui seda ei ole, siis ajab asja ära ka paar kauna peeneks hakitud tšillit)
pöidlasuurune jupp hakitud ingverit
3 peeneks hakitud küüslauguküünt
150 ml kanapuljongit
1,5 spl suhkrut
1,5 spl sojakastet
1 tl tärklist segatud 1 spl veega
1 spl Hiina riisiäädikat (võid asendada veiniäädikaga)
paras peotäis rohelist sibulat
1 tl seesamiõli
Tükelda baklažaan umbes 5 cm ribadeks, puista peale veidi soola ning lase umbes 20-30 seista. Kuivata väljaimbunud mahl köögipaberiga.
Kuumuta vokkpannil paras kogus õli hästi kuumaks ning  voki baklažaani 3-4 minutit kuni see on saanud kuldse jume.*
Aseta köögipaberile, et liigne rasv eralduks.
Kalla pannilt ülejäänud õli ära ning kuumuta pannil 2-3 spl õli. Kuuma õli sisse sega tšillipasta (või hakitud tšillid), sega ja lisa siis ingver ja küüslauk.
Eraldi kausis sega omavahel puljong, sojakaste ja näpuotsaga soola. Lisa pannile, samasse kalla ka eelküpsetatud baklažaanid ja hauta veidi aega. Lisa veega segatud tärklis ja sega, kuni kaste on paksenenud. Viimasena lisa äädikas, hakitud roheline sibul ja seesamiõli.
Serveeri aurutatud basmati riisiga.

* Kuna baklažaanil on erakordselt hea imamisvõime, mis kehtib ka õli sisse imemise puhul, siis veidi lahjema ja sugugi mitte vähem maitsva variandi saad siis, kui kergelt õliga piserdatud baklažaane küpsetad kuumas ahjus umbes 15 minutit.
Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.