Grillitud tomati supp

Esileht / Määramata / Grillitud tomati supp

Tomatisupp on täiesti vastupandamatu. Ja vastupandamatuim kõigist suppidest on minu jaoks grillitud tomati supp. Suvisel ajal grillil hea teha, sest ülejäänud supivalmistamise osa on ikka väga lihtne. Kui aga juhtub, et grilli käepärast ei ole, siis aitab hädast välja ahju grillelement, mille all saab ka ilusti grillimaitse tomatitele juurde. Ja tegelikult ei juhtu ka midagi, kui tomatid lihtsalt ilma eelneva grillita supi sisse lisada, kuigi see veidi suitsune mõrkjas grillimaitse on selles supis nagu kirss tordil. Tasub kindlasti järeleproovimist, olgu ainult hoiatatud, et sellest supist on võimalik üsna lihtsalt sõltuvusse sattuda.

Tomatisupi (ja ka tomatikastme) jaoks käin mina turul kiibitsemas neid tomateid, mida müüakse soodushinnaga. Seda mitte seepärast, et rahast kahju oleks, vaid põhjusel, et sageli leiab tomatimüüjate lettidelt veidi üleküpsenud, lõhkenuid, pehmeks kippuvaid vm põhjusel allahinnatud tooted. Vot just sellised lõpuni ja veidi ka üle küpsenud tomatid annavad sellele supile parima tulemuse. Järeleproovitud ja tõestatud! Ilusad pringid tomatid võib jätta võileivale lõikamiseks.
Vaja läheb:
ca 1 kg hästi küpseid tomateid
oliiviõli
ca 700 ml kanapuljongit (soovitavalt puljongifondist)
2 küüslauguküünt, peeneks hakituna
1 sibul, hakituna
paar spl kontsentreeritud tomatipastat (kui tahad hästi tomatist maitset, aga võid ka ära jätta)
näpuotsaga tšillihelbeid
1 spl suhkrut
pehmemat kitsejuustu, murendatuna
punet
soola ja värskelt jahvatatud pipart
võid (soovi korral)
Piserda tomateid oliiviõliga ning grilli kuni nahk on mustjas ning sisu küljest kohati lahti löönud. Koori tomatid ära ning haki jämedalt. Hoia hoolega alles ka kogu hakkimisel eralduv tomatite mahl. Kalla haktitud tomatid ja tomatimahl koos küüslaugu, sibula, kanapuljongi, tomatipasta, tšillihelveste, suhkru, paari värske puneoksa, soola ja pipra ning hea sortsu oliiviõliga pannile või kastrulisse ning lase haududa ca 20 minutit. Maitse ja vajadusel lisa kas soola, suhkrut või muud. Püreeri. Kui tahad veidi tummisemat varianti, võid paar lusikatäit võid ka supi sisse segada. Kalla tomatisupp taldrikusse, murenda peale kitsejuustu ning viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.

Naudi ja proovi see küpsete tomatite maitse talletada pikaks talveks, kus tuleb vahepeal jälle läbi ajada krõmpsuvate verevaeste tomatitega. Tomatiaeg on just nüüd ja praegu!


Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.