Mõnus hapu moos. Punase tikri ja kardemoniga

Esileht / Määramata / Mõnus hapu moos. Punase tikri ja kardemoniga

Kui inimene otsustab kaks korda suve jooksul reisidel käia, siis on üsna suur tõenäosus, et hooajalistes suvistes tegemistes sugenevad sisse suured ja korvamatud augud. Üürike, nagu meie suvi on, on iga nädal ja päev arvel. Ja kui saagirohkel augustikuul kaheks nädalaks ära karata kuumusest pragunevasse Horvaatiasse, siis oledki hetkega rongist maha jäänud just nii lootusetult, et isegi rongi saba enam ei paista. Aga sellegipoolest – vahepeal otsa saanud tikriaeg ei ole siiski nii otsa saanud, et turult veel mõnd ülevalminud tikritega karbikest ei leiaks. Ja, teadagi, need ülevalminud on need kõikse paremad. Igal juhul, parem hilja kui mitte kunagi ja kaugel see järgmine tikrihooaeg ka enam on. Hea uudis on veel see, et kui tõesti tikritega kitsas, siis täpselt sama valemi järgi saab valmistada ka ploomimoosi ja tulemus ei jää tikrimoosile sugugi alla.

Igal juhul avastasin enda jaoks ühe võrratu moosi. Üsna korralikult hapu, nagu tikrimoosile kohane, millele assisteerib kardemoni täidlane ja vürtsikas maitse ning mida sidrunimahl veel erksamaks muutmas. Magusust ka mulle just parasjagu ehk siis vaid 1/3 vanaemade suhkrukogusest. Kokku tuli just täpselt selline moos, mida kannatab nii juustukoogile või jäätisele särtsu andma sättida, samas kui soolasest poolest võiks see sobida nii pardi-, veise- jne lihadele erksust lisama. Juustuampsule peaks ka igati head seltsi pakkuma. Selline hea happega, kergelt vürtsine ja hästi universaalne keedus. Kindlasti läheb kordamisele ka järgmistel aastatel.
Moos ise aga sai selline:
600 g punaseid tikreid, puhastatuna
200 g 3:1 suhkrut (DanSukker)
5 kardemonikauna (või 1 tl jahvatatud kardemoni)
1/2 sidruni mahl
soovi korral 1 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
Viimistlemiseks tubli sorts brändit

Puhasta tikrid ja lõika pooleks. Aseta tikrid kastrulisse ning kalla peale suhkur. Jäta paariks tunniks seisma. Purusta kardemonikaunad ning eemalda seemned. Purusta seemned uhmris. Lase tikri-suhkru segu keema tõusta. Keeda ca 5 minutit. Tõsta tulelt ning kalla sisse sidrunimahl, kardemoniseemned ja soovi korral ka vanilliekstrakt. Sega. Püreeri saumikseriga ning lase siis massil korra veel keema tõusta. Viimasena lisa soovi korral veel hea sotrs brändit ning sega moos veel kord läbi.
Aseta eelnevalt steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. 
Naudi kas jäätise, koogi, pannkoogi, röstsaia, juustude, lihade vm toitude juurde. Annab hea happesuse ja meeldivalt vürtsise maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.