Peet-peeti-peedist. Seekord pesto ja hummusena

Esileht / Määramata / Peet-peeti-peedist. Seekord pesto ja hummusena

Ei saa ma läbi peedita… Praegu, kus värskete suviste köögiviljade pealetung on paraku mõneks ajaks peatunud, päästavad ikaldusest välja juurikalised, mis salve kogutud. Seepärast siis minu suhe peediga taas nii kirglikuks on muutunud ja, nagu mulle omane, ei suuda ma vaimustust doseerida ja tarbin juba mitmendat nädalat peedimäärdeid nii leival kui salatina.

Alguse sai kõik sellest, et tegin ajakirja Mari novembrinumbri jaoks valmis peedipesto kõrvitsaseemnetega, kusjuures peaosas olid seekord pigem kõrvitsaseemned ja ürdivaesel ajal oli peet lihtsalt roheliste ürtide asendus (ka rohelistes pestodes meeldib mulle väga kõrvitsaseemneid kasutada). No ja ega rohkem vaja ei olnudki. Isegi mõni lastest on peale seda sama peedineedusega haaratud ja kasutab hea meelega saia- või leivamäärdena peedil baseeruvaid möginaid.
Kui aga peedipesto järjekordse koguse valmissuristamine tundus ühel päeval juba murettekitava igavusena, katsetasin hummuse koostisainetega peedimöginat teha…. ja nüüd, neetud, teen seda juba ei-tea-mitmendat portsu.
Ei oskagi arvata, kas sama vaimustus tabab ka neid, kes nüüd neid retsepte järele proovivad. Igal juhul tasub kõrva taha panna taaskord üks lihtne ja toimiv moodus, mida mõnikord hea kasvõi suupistete valmistamise juures ära kasutada. Siinkohal olgu kohe öeldud, et koostisainetesse ja kogustesse võib üsna loominguliselt suhtuga. Pesto sisse erinevaid pähkleid seemneid, erinevaid juustusid ning põneva maitsega õlisid – ongi uues maitsekooslused sündinud. Sama peedihummusega, kui tahhiinit ei õnnestu saada, siis aitab ka maapähklivõi ja sidruni-küüslaugu kogus tuleb ka igaühel enda jaoks parajaks timmida.

Ahjus küpsetatud peedil on hoopis mõnusam maitse kui keedetud peedil.
Peedi ahjus röstimine ei ole keeruline, toores pestud peet tuleb lihtsalt
fooliumi sisse keerata ning siis 200 kraadi juures 45-60 minutit küpsetada
(sõltuvalt peedi suurusest). Siis tuleks peet koorida ning tummise maitsega
mõnus salati vm toidu koostisosa ongi valmis.

Peedipesto 
2-3 keskmise suurusega ahjupeeti

1 dl kõrvitsaseemne või oliiviõli
50 g kooritud ja röstitud kõrvitsaseemneid
1-2 küüslauguküünt
50 g pecorino või parmesani juustu
Soola ja pipart maitse järgi
Soovi korral veidi cayenne’i pipart
Aseta kõik koostisained purustajasse ning surista pesto valmis.
Kasuta salatite, pasta vm lisandina või ka lihtsalt võileivakattena. 
Peedihummus
2-3 keskmise suurusega ahjupeeti
2 spl tahhiinit (seesamiseemnepastat)
1-2 küüslauguküünt
sidrunimahla
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
soola maitse järgi 
oliiviõli
Surista köögikombainiga koostisosad kokku. Naudi kas salatina või leiva-saia määrdena. 
Kui aga armastad klassikalist kikerhernehummust, siis selle retsepti leiad SIIT

Magusaid peete!

Peedipesto retsept ilmus 2012. aasta novebrikuises Mari ajakirjas

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.