Üks mõnus Briti pubitoitude raamat. Fish’n’chips mõistagi ka

Esileht / Määramata / Üks mõnus Briti pubitoitude raamat. Fish’n’chips mõistagi ka

Kui rääkida Briti pubitoitudest, siis on vist üsna seaduspärane, et esimesena kargab kõigile pähe kombinatsioon fish’n’chips. Mis seal salata, hästi valmistatud krõbedad kartulid koos õlletainas valge kalaga maitsevad ikka imeliselt hästi. Ega’s klassikud asjata sünni.

Juba mõnda aega, täpsemalt paar aastat tagasi sain aimu, et kui Eestis korralikku ja autentset Briti pubitoitu ning väga asjatundlikku õllevalikut ja -soovitust hinnata, siis tuleb sammud seada Vanalinnas asuvasse Drink Bar’i. Oma esimsestest muljetest selle nimetatud baari või pubiga pajatan SIIN. Kusjuures siiani olen veendunud, et tookordne õlles hautatud seapõsk oli üks mõnusamaid pubitoite, mida eales söönud olen.
Seetõttu olin siiralt rõõmus, kui avastasin, et seesama Drink Bar’i hing ja südametunnistus, Eestis kanda kinnitanud ja puhtalt Briti päritolu James Ramsden on Pegasuse kirjastuse alt välja andmas pubitoitude raamatut. Sellesse toitu ma usun, kuigi üldjoontes ma kõige suurem Briti toidu fänn ei ole. Retseptid, toidud ja joogisoovitused on selles raamatus James’ilt ning ahvatlevad pildid iga toidu juurde on teinud Marju, kelle head kätt ja teravat silma oleme ka juba mõnedki aastad vaimustunult saanud imetleda.

Nüüd on juba mõnda aega see vahva, mõnusalt humoorikas ja igati sisukas raamat poodides saadaval ning miks mitte rõõmustada isasid isadepäeval ühe mehiste toitude raamatuga. Ausaid ja “päris” toite leiab seal mitmeid ning iga toidu juures on ka asjalik õllesoovitus. Igati muhe kokaraamat, kusjuures palju vahvat infot on ka Briti toidu- ja õllekultuuri kohta. Raamat, kusjuures, on nii eesti- kui inglisekeelne. Sisukorrast on võimalik leida järgmised alajaotused: mõni sõna õlledest, suupisted ja näkitsemist, pirukad, klassikalised pubitoidud, liharoad, kui on näkanud ehk kalaroad, midagi magusat, põhiretseptid ja õllesõnastik.
Sellest raamatust tegime me esimesena loomulikult Briti pubiklassikat ehk fish’n’chips‘e leheküljelt 111 ehk siis klassikaliste pubitoitude ajajaotusest. See on väidetavalt juba üle saja aasta vana toit, ning mille autentse versiooni kohaselt keeratakse krõbekartulid ikka ajalehe sisse ning peale niristatakse linnaseäädikat (peaks olema saadaval Marks and Spenceris). Meeldibki see, et James on raamatu täis pikkunud väikseid kavalaid nippe ja soovitusi, mille abil peaksid valmima üsna autentsed ja igati britilikud road.
Selle toidu valmistamiseks soovitab James kasutada kalana turska, kuid sobivad ka kilttursk, heik või panga(sius). Üldiselt valmistatakse kala terve fileena, minu variant oli küll tükkideks lõigatud kala, kuna kala on piisavalt suur ja tema friteerimiseks oleksin pidanud ikka väga palju õli kuumutama. Loodetavasti on see väike kõrvalekalle andestatav.

Alustada tuleks õlletaina tegemiseks, mille jaoks on vaja:
250 g nisujahu
300 ml Inglise ale-tüüpi õlut
100 ml gaseeritud vett
Aseta jahu suurde kaussi, lisa õlu ning vesi ning sega läbi. Püüa vispeldada nii hoolikalt, et tükke tainasse ei jääks. Lase tainal 10 minutit seista, seejärel vispelda veel 30 sekundit. Vajadusel kurna tainas läbi sõelda. Lisatud on veel soovitus, et kui jätad soola lisamata ega pista tainast enne kasutamist külmkappi, jääb see frittides hästi krõbe (jäi küll väga krõbe 🙂 )
Kala valmistamiseks on vaja:
300 ml õlletainast
õli friteerimiseks
2 tursafileed vm valge kala fileed
soola ja pipraga maitsetatud jahu
Lase õlletainal tund aega seista köögirätiku all. Kuumuta suures kastrulis õli, õli kuumust kontrolli sinna sisse ühe väikese tainatilga abil – see peab õli sees kohe mullitama hakkama ning 30 sekundiga pruuniks tõmbuma. Püheda kalafileest lõigatud tükke või tervet kalafileed jahus, kasta siis õlletaina sisse ning lase üleliigsel tainal ära nõrguda. Aseta kala kuuma õli sisse ning friteeri umbes 6-8 minutit, kuni kala on kuldpruun. Tõsta kala vahukulbiga õli seest välja ning lase üleliigsel õlil majapidamispaberi sisse nõrguda.

Kala juurde serveeri krõbekartuleid, mille jaoks läheb vaja:
1 kg suuri kartuleid
õli friteerimiseks
soola
Koori ja tükelda kartulid. Aseta need soolaga maitsestatud külma veega potti ning tõsta pliidile. Lase keema tõusta, tõsta koheselt pliidilt ning jäta 3-4 minutiks vette seisma. Kurna vesi ära ning lase kartulitel kuivaks aurata.
Kuumuta suures potis õli 120 kraadini (saiatükk peaks õli sees minutiga kuldseks muutuma). Aseta kartulisektorid jaokaupa kuuma õli sisse ning friteeri, kuni kartulid on pehmed ja kuldse kooriku omandanud (ca 5-7 minutit). Tõsta majapidamispaberile nõrguma.
Tõsta õli temperatuur 190 kraadini (saiatükk peaks õli sees 30 sekundiga kuldseks muutuma). Friteeri kartuleid veelkord (umbes 3-5 minutit) kuni need on pruunid ja krõbedad. Tõsta majapidamisepaberile ja maitsesta soolaga.
Komplekti juurde paku leiba, võid, soola, linnaseäädikat ja meile meeldib lisada ka ürtide ja küüslauguga hapukoorekastet, kuhu saab dippida nii kala kui kartulit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.