Pasta avokaadopestoga

Esileht / Määramata / Pasta avokaadopestoga

Nii, nagu juba korduvalt tõestatud, eksisteerib ja toimib edukalt blogijate kollektiivne alateadvus, mis annab tulemuseks ühel ajal erinevates kohtades ja samal teemal tekkivad toidupostitused. Läbi proovitud, kontrollitud ja toimimine tõestatud.
Seesama avokaadopestoga pasta on üks ere näide, kuidas samal ajal kui see postitus siin ootas oma hetke (esimeste piltidega ei olnud rahul ja jätsin postituse ootele ning vahepeal tulid kiiremad teemad ka vahele) üllatas Liina toiduteadlikku üldsust …. avokaadopasta postitusega. Kusjuures tema postitusest selgub, et Soomes olevat see avokaadopasta ebanormaalselt popp, nii et üheaegseid avastamishetki selle pasta hääduse teemal jagub tõenäoliselt nii siia- kui sinnapoole lahte ja nagu tavaks saanud, sörgime ilusti ikka põhjanaabrite tuules ja nuusutame sealt toidutrende 🙂

Minu avokaadopasta idee sai tegelikult alguse hoopis ühe toreda inimese poolt minu kätesse usaldatatud Briti poeketi Waitrose’i retseptilehtede mapist leitud kooslusest ning see retseptileht on küll juba mõne aasta vanune. Nii et pole need põhjanaabridki teab mis kiired reageerijad trenditoitudele 🙂
Avokaadost leivale-saiale määritavat möginat olen korduvalt teinud ja armastan seda võist ja kreemist vilja väga – uuristan aga viljaliha välja, segan toorjuustuga, maitsetan sidrunimahla ja soolaga, määrin leivaviilule ning sätin lõheviilu veel leivale krooniks…mmmmm!
Mõte sedasama vilja pastaga sobitada tundus olevata täiesti geniaalselt lihtne, seepärast pilk sellele pastale pidama jäigi. Lisandub veel tõsiasi, et avokaado on taaskord üks supervili, mida lausa peaks tarbima, sest kasulike ainete loetelu selles alligaatoripirniks kutsutavas viljas on muljetavaldav.
Pean tunnistama, et ka pastakastmesse sobib avokaadopüree või õigemini -pesto täiesti veatult.

Oma olemuselt on see roog pigem tervislik ja kerge, eriti kui võrrelda kooreste ja lihaste pastakastmetega. Samas maitseerksust ja mahlasust jagub pastale küllaga. Valmistuskäik on ka lihtne ja kiiruse mõttes sobib ka argipäevaõhtul valmistada. Retsept ise aga selline:
400 g linguine pastat
2 küpset avokaadot*
2 küüslauguküünt
sidrunimahla
korralik peotäis värsket basiilikut
1 punane tšillipipar (soovi korral)
oliiviõli
Parmesani juustu
Röstitud piiniapähkleid
soola ja pipart

Keeda pasta soolases vees vastavalt pakendi juhendile. Enne pasta kurnamist tõsta kõrvale pool klaasitäit pasta keetmise vedelikku (sellega saad pastat hiljem vajadusel mahlasemaks timmida).
Valmista pesto – lõika avokaado pikkupidi pooleks, eralda ristipidi keerates avokaadopooled, löö nuga avokaadokivile sisse ning keerava liigutusega eralda see. Võid noaga viljalihasse mõned sälgud tõmmata ning uurista siis lusikaga avokaado sisu välja. Aseta avokaado, küüslauk, sidrunimahl, basiilik, tšilli, õli ning osa juustukogusest purustajasse ning surista ühtlaseks pestoks.
Sega pesto kurnatud pastaga, jaga taldrikutesse. Kui pasta tõmbab liiga palju pestot endasse, lisa veidi pasta keetmise vedelikku. Enne serveerimist puista veel peale ülejäänud juust, hakitud tšilli ribad ja piiniaseemned. Viimistle musta pipraga ja söö koheselt.
Sedasama pestot saab ka muudeks otstarveteks kasutada, tegu on üsna universaalse kooslusega.

* küpse avokaado tunneb kergelt ära, kui vilja kompida. Koor
peab olema ilma plekkideta ja kergelt vetruv. Liiga pehme avokaado võib juba
riknenud olla, kuid kergelt näpu survele järgi andev avokaadokoor annab
tunnistust söömiskõlbulikust viljast. Ei tasu heituda, kui ei õnnestugi leida
parajalt vetruva koorega avokaadot, sest avokaadot on võimalik edukalt ka
kodustes tingimustes järelküpsetada – selleks tuleks avokaado kas banaani või
õunaga paberkotti panna. Päeva-paar pärast peaks vili olema piisavalt küps
tarvitamiseks. Kuna küps avokaado rikneb kiiresti – viljaliha muutub pruuniks
ja pudrujaks – võibki osta koju valmis poolküpsenud avokaadosid ja neid siis
ise kodus „küpsetada“. Külmkappi võib asetada avokaado, mille küpsemist
tahetakse peatada.

Ideid avokaado tarvitamiseks veel:
Lõheterriin avokaadotäidisega
Lumekrabi täidisega avokaado
Avokaadovõi
Kodujuustu-kreveti täidisega avokaadopoolikud
Mehhiko avokaado-kanasupp

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.