Jõuluvürtsidega keeks puuviljade ja pähklitega

Esileht / Määramata / Jõuluvürtsidega keeks puuviljade ja pähklitega

Väsimatud päkapikud toimetava raugematu innuga. Pühadepaine kruvib pingeid 🙂 Tegelikult siiski mitte. Õhinapõhine üllatuste meisterdamine on üks mõnus tegevus ja kaubanduskeskustes tunglemise asemel koduses rahulikus olustikus mõnusate maiuste nikerdamine on igati hinge (sageli ka keha) toitev ettevõtmine.

Pehme piparkook on olnud meie pühadetraditsioonis juba aastaid. Emal oli üks lihtne, mingist Soome ajakirjast väljarebitud ja igati toimiv retsept juba sel ajal, kui piparkoogi sisse minevad kuivatatud aprikoosid saadeti meile otse Usbekistanist postipakiga meie suvitajate poolt. Nõuka-aja kaubanduses neid kuragaa nimelisi maiusi paraku ei leidunud. Mäletan senini, kuivõrd hästi maitsesid need oranžid kergelt nätsked ja veidi mõruda alatooniga kuivatatud aprikoosid. Ema pani alati mingi osa kõrvale, et jõulukoogi sisse ikka ka seda kraami jaguks.
Pean tunnistama, et olen ema retsepti tublisti aja jooksul tuuninud, aga põhiidee on jäänud ikka samaks. Üks mahlane keeksilaadne, kuhu küllaga jõuluvürtse, pähkleid ja kuivatatud puuvilju sisse segatud.

Tegelikult annab see pehme piparkook hulganiselt varieerimisvõimalusi nii lisandite (pähklid, puuviljad) kui ka maitsevürtside ja glasuuri osas. Igaüks võib oma lemmiku leida. Minu variant sai selline:
150 g võid
300 g tumedat siirupit
100 g tumedat muskovaadosuhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl jahvatatud muskaati
(neli eelnevat võid asendada 2 tl piparkoogimaitseainega)
1 tl küpsetuspulbrit
250 ml piima
2 muna
300 g jahu
Glasuur:
150 g toorjuustu, toasoojana
100 g magusat kondenspiima
granaatõunaseemneid
paar peotäit hakitud kuivatatud puuvilju (aprikoos, datlid, ingver, viigimarjad, rosinad vm – soovitavalt enne kas rummis või Vana Tallinna likööris leotatud) ja pähkleid
Sulata potis või. Lisa suhkrusiirup ja suhkur ning vürtsid. Sega. Tõsta pott  tulelt, sega massi sisse piim ja munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu ülejäänud massi sisse. Lisa kuivatatud puuviljad ning pähklid. Kalla tainas võiga määritud vormi sisse ning küpseta ca 180 kraadi juures umbes 45 minutit. Küpsust kontrolli tikuga – kui keeksi sisse torgatud tikk jääb puhtaks, on keeks valmis.
Selline keeks säilib õhukindlalt suletuna ka mahlasena, seega võid kingituseks mineva koguse juba eelnevalt valmis küpsetada.

Glasuurimise jaoks sega toorjuust kondenspiimaga. Kalla segu keeksidele, puista peale granaaõunaseemneid ning aseta keeksid kuni serveerimiseni külma.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.