Trühvlid. Seekord mustikaga ja astelpajuga

Esileht / Määramata / Trühvlid. Seekord mustikaga ja astelpajuga

Kibekiired päevad veel viimaste jõuluettevalmistustega on käes. Olukord kõikvõimalike kaubanduskeskuste juures ja ka niisama tänavatel on piisavalt neurootiliseks muutunud, selleks, et neist nüüd mõned päevad suure kaarega mööda käia. Õues ka parasjagu pakaseline, nii ongi mõnus soojas toas nokitseda ja kõik kodus olevad varud kingituste valmistamise teenistusse panna.

Trühvleid on saanud igal aastal valmistada. Sel aastal katsetasin kodumaiste marjadega trühvlitegu ilmestada.
Nii saidki käepäraseid komponente kombineerides valmistatud valge šokolaadi-mustikatäidisega trühvlid ja tumedad astelpajutrühvlid. Mõnusad mõlemad, marjade hapukus haakub hästi nii tumeda šokolaadi tummise maitsega kui ka valge šokolaadi imalavõitu olemusega.

Mustika-valge šokolaaditäidisega trühvlid
200 g valget šokolaadi
2 tl mustikajahu (Taarapõllu talu)
100 g kondenspiima
vanillisuhkrut
paar sl võid
200-300 g tumedat šokolaadi glasuurimiseks
kaunistamiseks kuivatatud rukkilille kroonlehti vm (Piprapoest leiab kuivatatud rukkilille ja roos kroonlehti)
Sulata vesivannil šokolaad. sega sisse kopürdenspiim, mustikajahu, vanillisuhkur ja veidi võid. Aseta sega külma paariks tunniks. Kui segu on tahenenud, vormi kinnastatud ja veidi õliste kätega (õhukesed köögi latekskindad) Kreeka pähkli suurused pallid. Aseta need küpsetuspaberile ning koos küpsetuspaberiga taas külma.
Viimistlemiseks sulata tume šokolaad vesivannil. Kasta mustika-valge šokolaadi pallid tumeda šokolaadi sisse, tõsta küpsetuspaberile ning puista peale meelepäraseid kaunistusi. Lase taheneda, kuni šokolaad on korralikult kuivanud.

Astelpaju ja tumeda šokolaadi trühvlid
300 g tumedat, vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
100 g võid
0,5 dl astelpajupüreed (ise tehes püreeri astelpaju ning kurna siis mass läbi sõela, kasutada võib ka Taarapõllu talu valmis astelpajupüreed)
Naturaalset mittemagusat kakaopulbrit
paar supilusikatäit mett

Haki või väikesteks tükkideks ning jäta toasooja pehmenema. Haki šokolaad väikesteks tükkideks. Kalla potti astelpajupüree ja mesi. Kuumuta, alanda kuumus miinimumini ning lisa sinna järk-järgult peeneks hakitud šokolaad. Lase šokolaadil sulada ning lisa lõpuks massi sisse ka pehme või. Sega mass korralikult läbi ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse vormi. Tõsta mass külma tahenema mõneks tunniks. Lõika tahenenud mass väikesteks tükkideks, veereta tükke kakaopulbris ning saputa ära üleliigne kakao.
Hoia trühveid jahedas.

Astelpajutrühvlite idee pärineb Suurest Kokaraamatust, mustikatrühvlid on enda katsetuste tulemus.
Trühvlite pakkimiseks vajalikud karbid on pärit Lainekarp firmast

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.