Lihavõtted ukse ees

Esileht / Määramata / Lihavõtted ukse ees

Pühad on otsapidi ukse all. Rohelist rohtu küll napib, aga kevadpäikest jagub selle-eest rohkem kui küll. Päikeselaigus nurru lüües võib isegi miinuskraadid unustada. Igal juhul tasub pühademeeleolu tuppa lasta.
Meil juba ettevalmistused käivad.
Ka sel aastal kavatseme mune värvida nii sibulakoortega kuid samas ei raatsi loobuda Vene traditsiooniliste mustritega munarosettidest, mida käin juba mitmendat aastat toomas Keskturult turuhoonest munamüüjate käest. Teadjamad on vihjanud, et ka Balti jaama turult leiab selliseid. Poodides pakutava jänkude-sulgede-tibude taustal tunduvad need tõeliselt stiilsed.

Pasha on kindlasti üks traditsioonilisemaid lihavõttetoite. Marlil nõrguv kohupiimamass, mis võist, pähklitest ja kuivatatud puuviljadest pungil, kuulus juba lapsest saati kevadpühade juurde. Kusjuures mingil kummalisel kombel tegi minu ema pashat hoopis ühe Soome ajakirjast välja lõigatud retsepti järgi. Omamoodi huvitav tõsiasi, sest tol ajal olid kõik kokaraamatud täis Vene köögi klassikuid ja mõjutusi ning mispärast see retsept hoopis ülelahe ringiga pidi meieni jõudma, on siiani veidi arusaamatu.
Sel aastal katsetasin valge šokolaadiga pashat. Maitses ülihää. Seda retsepti võid otsida värskelt müügile jõudnud ajakirjast Mari, kus lisaks nimetatud pashale on veel ohtralt erinevaid retsepte nii kohupiimast, mitmeid mõnusaid salateid, küpsetisi ja hommikusöögisoovitusi.

Martspaniga pasha retsept on aga selline:
700 gr rammusat kohupiima (minul oli Saidafarmi kohupiim)
200 ml vahukoort
2 muna, vahustatuna
200 gr martsipani
1 sidruni riivitud koor ja pressitud mahl
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl suhkrut
200 gr kuivatatud jõhvikaid
Pasha tuleks valmis teha  päev enne seda, kui soovid sööma hakata.
Vahustasin eraldi vahukoore ja munad koos suhkruga. Segasin kõik pasha koostisained v.a. martsipani kokku. Martsipanist rullisin tainarulliga kaks ratast, mis umbes sama läbimõõduga, mis sõel, kus pashamassi nõrutama kavatsesin hakata.
Vooderda suurem sõel marliga ning kalla esmalt umbes 1/3 kohupiimamassi sõelale. Pane kohupiimamassile martsipaniratas. Kalla 2/3-ndikku kohupiimamassi martsipaniratta peale ning aseta sinna peale teine martsipaniratas. Kõige peale kalla viimane kolmandik kohupiimamassi. Kata mass pealt marliga ning jäta jahedasse nõrguma. Sõela alla aseta kauss, kuhu valgub kohupiimast vedelik.
Järgmisel päeval haruta pasha marli seest välja, aseta vaagen massi alla ning kalluta pasha vaagnale. Eralda marli. Kaunista vastavalt oma soovile.
Üks vahva idee, mis ideaalselt munadepühadega sobib, on võltsitud munad. Ka see retsepti on pärit värskest ajakirjast Mari ja lisaks vahvale üllatusmomendile, mida need trühvlid tekitavad, maitsevad need ka tõeliselt hästi.

Võltsitud muna trühvlid
Paar
safraniriba

Mõned
tilgad konjakit

100
g mandlimartsipani

200
g valget šokolaadi

75
ml 35%-list koort

1
tl mett

200
g valget šokolaadi glasuurimiseks

Uhmerda või haki
safraniribad hästi peeneks, kalla peale konjak ning jäta veidikeseks seisma.
Sega toasoe martsipan safraniseguga ning veereta martsipanimassist väikesed
pallid. Aseta need külma. Haki šokolaad peeneks. Kuumuta kastrulis koor koos meega
ning kalla tükeldatud šokolaadile peale. Sega kuni šokolaad on sulanud. Aseta
mass jahedasse tahenema paariks tunniks. Vormi tahenenud šokolaadimassist
kollase martsipani ümber ühtlane kiht. Aseta pallikesed jälle külma. Sulata 200
g valget šokolaadi vesivannil ning glasuuri sulanud šokolaadi sees eelnevalt
maha jahutatud pallikesed. Aseta küpsetuspaberile tahenema. Hoia jahedas. Soovi
korral kaunista meelepäraste kaunistustega.

Meeleolukat ettevalmistamist ja mõnusaid pühi!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.