Reipalt rohelisetäpiline Itaalia Veneto piirkonna klassikaline riisiroog risi e bisi sobib hästi kevadisse aega. Värskeid herneid tuleb veel veidi oodata, aga sügavkülmutatud herned maitsevad pea niisama hästi ning erkrohelised täpid mõnusa kreemise riisiroa sees tekitavad tõeliselt kevadise meeleolu. Erinevalt klassikalistest risotodest ei lisata siia veini, küll aga ohtralt kanapuljongit ning selle risoto konsistents võib olla vedelam kui tavaliselt harjutud.
1 sibul, hakituna
150 g toorsuitsupeekonit, tükeldatuna
5-6 dl kanapuljongit
4 sl võid
Oliiviõli
1 dl värskelt riivitud parmesani + peale puistamiseks
Soola ja pipart
Värsket hakitud peterselli
Sulata pannil pool võikogusest. Hauta keskmisel kuumusel sinki ja sibulat, kuni sibul on kuldne (umbes 10 minutit). Tõsta kuumust, lisa õli ning lase kuumeneda. Kalla potti riis ja prae, kuni riisiterad muutuvad klaasjaks. Kalla juurde umbes 2 dl kuuma puljongit ning herned. Lase keskmisel kuumusel puljongil riisi sisse absorbeeruda. Lisa järgmine ports kuuma puljongit ning lase ka sellel absorbeeruda. Keeda, kuni riis on pehme. Selleks peaks kokku kuluma umbes 20 minutit. Viimase puljongikogusega reguleeri risoto paksus parajaks. Risoto peaks jääma kreemjas, mitte paks. Tõsta pott tulelt, sega risoto sisse ülejäänud või ning parmesan. Lase paar minutit maitsetel seguneda ning serveeri. Puista peale hakitud peterselli ning täiendavalt parmesani.
Retsept ilmus 2013. aasta Toit ja Trend ajakirja märtsi-aprillinumbris.
Vasta