Rabarberikook kookoskatte all

Esileht / Määramata / Rabarberikook kookoskatte all

Möödunud nädalavahetusel oli käes SEE magusvalus aeg, kui kuude kaupa varjusurmas püsinud loodus on justkui tärkamise, ärkamise, õitsemise ja puhkemise joovastuses veidi hullunud. Kõike on nii palju, kõik on nii lõhnav, roheline, õitsev ja külluslik, et kohati hakkab veidi valus. See on ju vaid korraks. Pikad pimedad ja külmad kuud lõputut ootamist, et siis kiirendatud korras kõigest ootamisväärsest läbi joosta. Kohe varsti muutuvad valges pitsivahus toomingad pruune närbunud kroonlehti mahapuistavaks põõsaks, et siis hillitsetult kogu ülejäänud suve lihtsalt ühe rohelise puhmana aasadel troonida. Ei imesta, kui hetkel on just see aeg, kus valgetel öödel ennastunustavalt laksutava ööbiku saatel nii mõnedki armuvalust läbiimbunud värsiread saavad jälle kellegi poolt paberile kribatud. Hinge kriipiv rahutus koos magusvalusa, igat sõõmu ahmiva naudinguga on igakevadine nähtus. Sirelite õitsemise aeg on veel õnneks ees.

Veidi maisemate teemade juurde. Kevad ja rabarber – kes neid jõuaks lahuta! Ka minu aia reipalt roosad rabarberivarred on vaatamata ümberistutamisele rõõmsalt kosunud ja lokkavad üsna enesekindlalt naatide, piparmündi ja teiste aialaiutajate vahel. Kevadel on keeruline rohimisega tegeleda, mõnda aega on iga tärganud roheline vars lihtsalt niii armas pelgalt seepärast, et ta oli üks esimesi rohelisi. Rabarber ei lase lokkaval umbrohul end õnneks segada. Rohenäpust armas naabrinaine on mind ka juba mõnda aega lopsakate rabarberivartega varustanud, nii et kokkuvõtvalt saab öelda küll, et saabunud on roosa rabarberiajastu.
See kookoskattega rabarberikook jõudis minuni väikese taganttõuke tõttu. Nimelt tõid külalised seda kooki meile tulles kaasa ja see maitses lihtsalt nii hästi, et kiiresti tuli ka endal järgmine kook valmis teha. Pärit on retsept 100 Rooga raamatusarja Rabarberikookide ja -magustoitude raamatust ning nimetatud raamatust on päris mitu rabarberikoogi retsepti meil laual olnud.

Kookoskattega rabarberikook on pigem lihtsate kookide kategooriasse paigutuv küpsetis, samas üllatab suurepäraselt toimiv kookose ja rabarberi maitsekooslus. Igal juhul järeleproovimist väärt kook.
Põhi:
3 dl jahu
2 sl tuhksuhkrut
75 g võid
1 muna
näpuotsaga soola
Sega omavahel kuivained. Lisa või ning töötle kas näppude vahel või köögikombanis ühtlaseks puruks. Lisa muna sega ühtlaseks tainapalliks. Aseta toidukilesse ning külmkappi 30-60 minutiks. Jahtunud tainas rulli jahusel pinnal ümmarguseks, koogivormi põhjast ca 8-10 cm suuremaks kettaks ning aseta lahtikäiva ja küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale ja külgedele. Tee põhja sisse kahvliga mõned täkked, aseta põhja peale foolium, sinna peale kuivatatud herned, oad, riis vm raskus ning küpseta esmalt raskusega 200 kraadi juures ca 10 minutit. Eemalda raskus ning küpseta veel mõned minutid, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.

Täidis:
75 g võid, toasoojana
2 dl suhkrut
250 g paksemat jogurtit või hapukoort
2 muna
200 g kookoshelbeid
2 sl jahu
1 tl vanillisuhkrut
500 g rabarbereid, hakituna (noori rabarbereid ei ole vaja koorida)
Vahusta toasoe või suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa jogurt või hapukoor, munad, kookoshelbed ja jahu. Laota eelküpsetatud põhjale tükeldatud rabarber, vala peale kookostäidis ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni täidis on kergelt kuldpruun.
Jahuta ning serveeri kas vanillikastmega, jäätisega, hooaja marjadega vm meelepärasega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.