Umbrohu ja heade uudiste lainel. Pestot, pastat ja võileiba uputatud munaga ka

Esileht / Määramata / Umbrohu ja heade uudiste lainel. Pestot, pastat ja võileiba uputatud munaga ka

Lõpuks ometi on kevad võimust võtnud ja kuigi esialgu on lehekuu veel üsna kiilaka olemisega ning kodus maja juures varjulises kohas lumikellukesed veel täies ilus, on siiski võimalik juba üht-teist oma toidulauale maapinnalt kokku kraapida. Kevadisse värskesse tasub suhtuda täie tähelepanuga, talv läbi tärkamist ootavad taimed on väge ja vurtsu täis. Kevadised esimesed tulijad on sellised vihased tegijad, kes toidu sisse ka oma väge jagavad. Kust mujalt meil seda värsket jõudu ikka ammutada, kui selle maa pinnasest, kuhu oleme juhuse tahtel elama sattunud, ja seal kasvavast.

Värske umbrohi annab ilusti toidu sees ära kasutada kusjuures kohe kindlasti ei pea umbrohune ja tervislik toit olema vähem maitsev kui mis iganes teine toit. Selle tõestuseks tuli mul pildistatavatest toitudest noori mehepoegi jõuga eemal hoida. Nii kui korraks fotoaparaadi juurest eemaldusin, olid noored ja näljased taldrikule näppe taha ajamas. Ja nad mul muidu päris pirtsakad vahel ehk siis ei sobi alati mitte kõik toidud.
Umbrohuse aktsiooni alguspunkt on loomulikult ringkäik õues. Kaasa tasub kaksata naati, nõgest, võilillelehti, nurmenukulehti ja siis karulauku, murulauku ja muid laugulisi. Naadile ja nõgesele kallan mina korraks kuuma vee peale – nõgesele tema karuse loomu taltsutamiseks ja naadi maitse muutub kuumas vees veidi mahedamaks.
Umbrohupesto valmib üsna tavapärasel moel. Retsepti on keeruline anda, ise puistan kõiki ained tunde järgi. Umbkaudu sellistest vahekordadest võib lähtuda:
100 g karulauku ja muud umbrohtu
50 ml oliiviõli
näpuotsaga soola
50 gr Pecorino- või Parmesani juustu (selle rustikaalse muruse pesto puhul meeldib mulle rohkem teravamaitseline Pecorino)
2 küüslauguküünt
peotäis röstitud kõrvitsaseemneid (neid võid ise kiirelt kuival pannil röstida) või ka muid seemneid/pähkleid
maitse järgi soola ja soovi korral veidi sidrunimahla
Purusta kõik koostisained köögikombainis või purustajas. Umbrohupesto puhul peaks hoiatama, et tegemist on üsna korralikult vurtsu ja väge täis purgitäiega. Tavaline basiilikupesto on selle puraka kõrval leebe poisike, nii et toitudesse umbrohumääret doseerides tutvu esmalt pesto maitse tugevusega. Üks lihtne võimalus on segada pestot toorjuustuga – saab kreemise ja mõnusalt ürdise leivakatte.

 
 

Siinkohal tutvustaksin teile ka oma uut sõpra ja abilist, kes nüüd juba mitmed pestod on aidanud valmis suristada. Nimelt on Kitchen Aid köögimasinate hulka lisandunud KA chopper ehk hakkija. Seni oli mu heaks abimeheks saumikseriga komplektis olev umbes samalaadne seadeldis. Kuivõrd sageli konkreetset köögividinat tarvis läheb, selgub tavaliselt nõudepesumasina sisu tudeerides. Harva saan masina tööle panna nii, et see köögiabiline masinas ei oleks. Seega pea koguaeg käigus, olgu see siis pestode või hummuste valmistamine, sibula hakkimine, pähklite purustamine vms. Kithen Aidi puhul meeldib mulle eriti see, et anuma suurus on 3 cup’i ehk teisaldatuna 7,5 dl. Nüüd saab sellesama abilisega valmis teha näiteks küpsisepuru koogi põhjad või siis ka terve taina valmis teha. Eile näiteks tegin SELLE koogi taina just KA chopperis valmis. Koostisained kokku, nupulevajutus ja valmis ta oligi ning kogu tainas mahtus chopperisse ilusti ära. Teine oluline pluss on sel köögiabilisel väikese põhjas oleva augukesega kausikujuline õõnsus kaanes. Viktoriiniküsimus – milleks see hea võiks olla? Vastus: sel moel on majoneesi erakordselt lihtne teha. Majoneesi puhul tuleb oliiviõli järk-järgult munakollase ja sinepi sisse niristada. Kes kunagi ühe käega vispeldades ja teise käega oliiviõli lisades (pudel kael allapoole kaenla all) on proovinud majoneesi teha, mõistab, kuivõrd nutikas lahendus siinkirjeldatu on. Nii et kodune majoneesitegu on KA abil nüüd ka käkitegu.
Hea uudis on aga see, et Home Decori kauplus on endale ka veebiavarustes pesa teinud (www.homedecor.ee)  ning veel parem uudis on see, et siinse blogi lugejatele on veebipoes soodushind 15%. Selleks ei ole vaja muud teha, kui tellides voucheri koodiks kirjutada “isetehtud” ning automaatselt ongi soodushind sisse arvestatud.
Home Decor on üks tore pood ning asjalikke köögitarbeid on seal suurel hulgal. Olen ise juba mõnda aega nii Emile Henry keraamiliste toodete lõksus (köögikapipealsed on punaseid keraamilisi vorme täis),  Kitchen Aidi kannmikser on mul asendamatu abiline nii leivategemisel kui ka tujukate tainaste sõtkumisel või siis kohevate vahtude mikserdamisel. Hästi vahvad ja praktilised on erinevad Lékué silikoonist nõud, ühest nutikast vormist kirjutasin SIIN jäätisepostituses.
Asjalikke abimehi ja edevaid köögividinaid leiab Home Decori poest kindla peale. Ja kui keegi veel ütleb, et ilu ei sünni patta panna, siis vaidlen vastu ja väidan, et pada peab ka ikka ilus olema!Arvestades lähenevat emadepäeva, võib endale ehk mõne ammuse unistuse või edeva vidina lubada 🙂
Aga naaseks selle umbrohuse pesto juurde.

Kui pesto valmis suristatud, siis võib seda loomulikult niisama võileibadele või salatitele seltsiliseks sättida.
Samas on paar hästi lihtsat ideed, mida pestoga edasi teha.

Hommikune suutäis prociutto, uputatud muna ja umbrohupestoga
Mõnus hommikune ärataja neiks kordadeks, kui aega nautida nii hommikust kohvi kui ka veidi pikemat hommikusööki. Selleks on vaja head, soovitavalt kodust rukkileiba või siis kergelt oliiviõliga krõbedaks röstitud rustikaalsemat saia-sepikut, näiteks ciabattat.

Leivale määri või, õliga röstitud saiale võid enam lisada ei ole vaja. Leivale või saiale tuleks siis laotada lahke käega prociuttot või muud (toorsuitsu)sinki. Uputatud muna jaoks nõruta esmalt koorest välja löödud muna tihedal sõelal, et eralduks vedelam munavalgeosa, mis kipub pošeerimisel vee sees helvestena laiali keema. Aja potis keema paras kogus vett koos soola ja lusikatäie veiniäädikaga. Kui vesi keeb, alanda kuumust, et keemine jätkuks vaikselt mullitades. Tõmba lusikaga vee sisse ringja liigutusega keeris ning aseta lusikaga muna keerise sisse. Keeda 3-4 minutit ning tõsta muna siis välja. Aseta muna leivale tõstetud singile, maitsesta soola ja pipraga ning laota kõige peale ohtralt umbrohust pestot.

Inglijuuksed umbrohupestoga
Inglijuuksed ehk capellini on pastatüüp, mis on peenem kui tavapärased spagetid. Hästi mõnus pastaliik, muide. Pastaroa valmistamine on aga lihtsamast lihtsam. Keeda pastat soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendi juhendile (soovitavalt ca 1 minut vähem, siis jääb tulemus al dente). Kurna pasta ning jäta veidi pastakeeduvett alles. Sega pasta pestoga, lisa vajadusel oliiviõli, soovi korral veidi sidrunimahla ja/või riivitud sidrunikoort ning üsna ohtralt Parmesani (või Valio Forte) või Pecorino juustu. Kui pasta jääb liiga kuiv, lisa pastakeeduvedelikku. Serveeri kohe.

Umbrohurikkaid toiduelamusi ning kevadist värskust kõigi toidulauale!

NB! Veel mõned päevad võid jätta oma koduköögi kuldvaraks oleva toidu kohta kommentaari SELLE postituse juurde. Nädala teisel poolel leiavad raamatud loosi tahtel juba uued omanikud.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.